Самоков

Деца помагат на деца. „Магията на Коледа” оживя на читалищната сцена

Анна Манова

20161220_182627

Около Коледа и около цялото нейно очакване има някаква особена мистика. Сякаш няма друг празник, който в себе си да съдържа толкова приказност, приготовления, сърцатост и добронамереност. Както всяка година по това време кипи трескава подготовка за празника. Но определено най-вълнуващи са тези дни за малчуганите, които са написали вече своите писма до Дядо Коледа с множество желания и нетърпеливо се навъртат около елхата, в чакане на добрия старец. Това е време на вълшебства. А „Магията на Коледа” оживя на сцената на читалище – паметник „Отец Паисий – 1859”.

20161220_182300

На 20 декември от 18:00 часа на читалищната сцена се появиха малки снежинки, балеринки, джуджета – всички те бяха част от оживялата магия на Коледа в съня на малката Клара. Детският балетен спектакъл, основан почти изцяло на музиката от „Лешникотрошачката”, разказа през детските очи една вълшебна приказка, изпълнена с всички вълшебства, с които се свърза Коледа. Малката Клара, улисана в игри и изморена от тях се прибира вкъщи и заспива, а в съня „на гости” идват всички чудеса. Концепцията на балетния спектакъл е на ръководителката по танцово изкуство към читалището Ралица Стоянова. А в него взеха участие около 40 деца. В ролята на Снежанка и своеобразен разказвач на  приказки се беше превърнала чаровната Миролюба Ташова.

Спектакълът „Магията на Коледа” е благотворителен и е под надслов „Децата на Самоков помагат на децата в Хитрино”. Цялата коледна програма на читалище – паметник „Отец Паисий- 1859” е благотворителна, като събраната сума ще е за пострадалите в Хитрино. Малчуганите предизвикаха много усмивки и умиление във всички близки и роднини, дошли да ги гледат във вторник вечерта. Малките балеринки от Школата по танцово изкуство показаха изящество и старание в балетните стъпки. А родителите не спираха да ги аплодират и снимат. Класически и модерни танци бяха подготвили и по-големите какички от балета на Ралица Стоянова. Самата тя подчерта, че нейното желание и това на децата е да залагат на класическите танци, защото те не са подвластни на модни течения и не губят актуалност.

20161220_1838180

За да бъде още по-пъстра програмата и за да се получи приемственост между най-малките и по-големите, в „магията”, оживяла на сцената, се включиха и грациите от Мажоретен състав – Самоков, с ръководител Т. Янкова. Втората част от програмата беше забавна, включваща скечове с участието на детската театрална школа  „Котаракът в чизми”, с ръководител Любослава Кьосева.

На финала всички – и малки и големи – посрещнаха Дядо Коледа и неговите изненади.

20161220_192453

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close