ОбществоРегионалниСамоков

Децата от читалище „Младост – 2003” разкриха красотата на българския фолклор в Австрия

Лилия Шуманова – председател на читалище „Младост – 2003”

Едно дългоочаквано участие се осъществи за читалище „Младост – 2003 г”. През пролетта умувахме къде да отидем на фестивал след охридските награди. Бяхме на страхотна вълна песни и танци, когато хореографът на една от репетициите донесе вестта за Австрия.

Бяхме избрали първоначално Черна гора, но при избор Залцбург надделя Австрия. Започнахме веднага събиране на средства нощувки преводи пътни. Доста скъп фестивал за нашите възможности. Започнахме с Велислава и Гого срещи с бизнесмените от Самоков и обяснявахме какво ни предстои. Много се зарадвахме на първия откликнал и дал средства – г-н Василев от фирма „Компир” – млад човек, който съвместно с „Ротари клуб” помогна и за пътните като отпуснаха1000 лева. Фирма „Тотал” ни отпусна 300лв и „Монтажи – 64″ -100лв.. И все не стигаше сумата докато не се свързах с господин Симеон Пешов от „Главболгарстрой”, който ме покани в управлението и подари лични средства на децата -1500лева . Това беше кулминацията и започнахме подготовка за участие. Избор на песни, танци много репетиции и накрая тръгнахме.

В движение научихме тиролска песничка и така репертоарът бе пълен. Много се зарадвах на присъствието на Маргарита Бочева, защото това дете заслужава светът да го чуе и така и стана.Тя бе приветствана от диригентите на италианския оркестър и унгарския. Пожеланието за нея беше да продължи да се занимава с музика, защото има прекрасен глас. Всички деца дадоха много от себе си за отличното представяне в танците, дуета на Ивана Конярска и Яна Грозданова, които бяха обект на много снимки, защото нашите деца бяха най-малки и всички им се радваха ,а публиката снимаше и викаха „Булгария, Булгария!” Когато запяха тиролската песничка публиката пяс тях. Кристиян Трифонов с изпълнението си също събра овации, а на “Ситно се оро виеше” и “Райна Попгеортиева” аплаузите не свършваха, защото децата пееха и танцуваха. На “Излел е Дельо хайдутин”, изпълнението на Маргарита разплака публиката. Танцовата ни група просто летеше във въздуха с танц и събраха много аплодисменти – Катя Тодорова, Велислава Вълева, Елизабет Григорова, Борислава Петрова, Георги Стоилов Ники и Мишо. 

Бубо Трифонов носеше табелата „България”. Разгледахме Залцбург после поснимахме и на следващия ден пътувахме към Виена като през цялото време се радвахме на алпийската красота от върхове, езера, безумно зелена трева, чистота, подреденост, крави, гъски, овце, които никой не притесняваше. Разгледахме красива Виена и събрали много емоции се завърнахме в България -щастливи, доволни, че са ни оценили по талант и достойнство.

Изказвам от името на децата нашата благодарност към хората, които ни помогнаха от сърце да се осъществи това вълшебно пътуване и много емоционално представяне! До следващия фестивал.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close