ОбществоРегионалниСамоков

Децата от Читалище „Младост – 2003“ пяха, танцуваха и хвърляха венчета за Лазаровден

Анна Манова

Децата от Народно читалище „Младост – 2003“ с песни и танци отбелязаха Лазаровден. Той се проведе традиционно пред зала „Арена“, от страната на река Искър.

Председателят на читалището Лили Шуманова поздрави участници и гости с първия пролетен празник. Тя разказа какво представлява Лазаровден, с какво се свърза и как се отбелязва. Шуманова припомни, че това е основно момичешки празник, по време на който момичетата ходят по горите и поляни, за да берат цветя и от тях да си свиват венчета. Като всяка една девойка нарича тайно венчето си на своя любим и след това го хвърля във водата. Венчето, което е най-първо сред останалите, показва че ще се сбъдне желанието на момичето, на което е принадлежало.

„Това е празник на живота, на житата, на овчарите, на стадата, на хората, които подготвят земята за сеитба. А момичетата, които лазаруват вече са готови да се оженят за своя любим. Традиционно лазарките минават от къща на къща и пеят песни за всеки член от семейството. И ако в дадената къща имат любим, след това тайно се срещат и обикновено ходят да се люлеят на люлки, завързани на дървета. По този начин те се вричат един на друг. При нас се прави в близост до реката, където момичетата ще хвърлят направените от тях венчета“, подчерта Шуманова.

Децата от Читалище „Младост“ бяха подготвили музикална програма. Началото бе поставено с изпълнението на песента „Овчарче“ от най-малката участничка Виктория. След това прозвучаха „Море пиле“, „Самодива“, „Катерино моме“, изпяти от Натали. Мария изпълни „Що имала Стамена“ и „Ай да идем, Яно“.  Момичетата от танцовата група, под ръководството на Станислав Крумов, поздравиха присъстващите с няколко танца. След това малките лазарки се отправиха към река Искър, където хвърлиха венчетата си. Празникът завърши с едно Дунавско хоро.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close