РегионалниСамоков

Децата от ЦНСТ-Самоков участваха в международен фестивал за църковни песнопения

Самоков 365

На 12 и 13-ти май 2018г. хор” Покров Богородичен” беше поканен за пореден път на Детски международен фестивал за православни църковни песнопения и духовни песни “Осанна във висините”. Тази година се отпразнуваха десет години от основаването на фестивала, чийто основател и поддръжник е Фондация “Дарби”, с управител Бистра Илиева. Нейната кауза е и кауза на храм “Света Мчца Параскева”, а именно, да привлекат повече детски хорове и деца към православните църковни песни, за да могат тези деца чрез песента да затвърдят вярата си, да обогатят духовното си развитие и да заживеят в мир със себе си. Участниците от Самоков се справиха прекрасно под вещото диригентство на игуменка Пелагия, оглавяваща Девическия манастир в Самоков. Тя обучава децата от Центъра за настаняване от семеен тип – Самоков в Неделното училище и успява да ръководи и хор „Покров Богородичен”, създаден специално за децата от Центъра. В него са включени седем момичета и едно момче. Първата тяхна изява беше в храма, след което фестивалът продължи в Националния дворец на децата.


Вторият фестивален ден се състоя в аулата на СУ „Климент Охридски”, където групата от Самоков изгледа прожекция на филма „10 години – Осанна във висините” и разучи заедно с останалите хорове (участваха над 300 деца) две църковни песни. Последва шествие до Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”. Всички хорове заедно изпълниха двете нови заучени песни – „Тропар за Свети Свети Кирил и Методий,, и „Христос Воскресе”.  Присъстваха на поднасянето на цветя на паметника на Светите братя Кирил и Методий”..

Децата пуснаха балони и фестивалът завърши с хорово изпълнение на “Многая лета”!
Думата възпитание идва от „питание”, което означава храна и “въз”, нещо, което идва отгоре, т.е възпитание означава духовна храна. „Ако даваме на децата духовна храна, инвестираме в тяхното израстване като личности и ги насочваме към себепознание, овладяване и разбиране на емоциите, търпение и овладяване на морални устои! Изказваме своите благодарности на г-жа  Бистра Илиева и на прекрасния й екип за поканата за участие и за прекрасната организация на фестивала” – коментираха от ръководството на Центъра. За тях, и за децата почивните дни бяха наситени с вълнуващи преживявания.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close