Общество

Децата от ЦНСТ – Самоков изработват и продават красиви мартеници

Анна Манова

Обичайно месец март се свързва с червено – белите мартеници, които всички ние закичваме и наричаме за здраве и берекет. Те са символ на едно ново начало, носят усещане за наближаващата пролет и съпровождащата я надежда. Още по – ценни стават тези български символи, когато в тях е вплетено усърдието и желанието на  сръчните детски ръце.

Точно по този начин са изработени и мартениците от децата от ЦНСТ – Самоков, с помощта на техните ръководители. Всяка година децата от центъра се подготвят за 1 март. Като подборът на материалите и самата подготовка за изработването им започва още от декември месец. И всяка свободна минута, извън традиционните им учебни занимания, минава в изработването им. Тази година те са подготвили едно богато разнообразие, което включва плетени на една кука традиционни мартеници, нарисували са пъстри картички, отново с мартенички върху тях, направили са такива с мъниста. Но може би едни от най-впечатляващите са тези с Пижо и Пенда, които са по-големи по размер и много добре изпипани до най-малкия детайл. Децата не скриват, че те са били едни от най-трудните за изработване. А на гърба им е поставена легендата за появата на този символ по нашите географски ширини – за това как хан Исперих търсел подходящи земи за народа си, но по пътя тъгувал за сестра си и майка си, изплакал болката си пред една лястовица, която му донесла вест от сестра му – Калинка. Лястовицата била закичена с послание, завързано с бял конец, който бил врязан в крилото на птичето и по него имало алени капки кръв. Именно с този конец се закичил хан Исперих на 1 март и той заедно с лястовичката стават символ на здравето, надеждата и берекета.  

От средата на месец февруари децата имат сергия, намираща се партера на сградата на Общината. Можете да си закупите мартенички от тях всеки делничен ден в часовия диапазон между 14:00 – 16:00 часа. Децата с усмивка ще ви покажат какво са изработили. Цените са между 0.30 лв. и 10 лв. А събраната сума от продажбите ще бъде инвестирана за нови придобивки в Центъра за настаняване от семеен тип.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close