ОбществоРегионални

Децата от ски клубовете ще имат издадени карти при откриването на сезона

Самоков 365

Неофициалният старт на ски сезона в Боровец беше белязан от скандали и тъжно начало. След почивните дни /15 и 16-ти декември/ група родители публикуваха в социалните мрежи информация, с която упрекваха концесионера на пистите и съоръженията за липсата на безплатни лифт карти. „За пореден път се подиграха с нашите деца! Подиграха се много грозно и показно! Накараха ги да се катерят като някакви просяци, които нямат пари за карти! – се казваше в изнесеното от тях. За капак, в началото на седмицата изгоря скиорната на СК „Чамкория”. Всичко това постави на дневен ред някои от проблемите, пред които е изправен масовият ски спорт сред подрастващите. Явно има такива и те в един момент светнаха като червена сигнална лампа. Не закъсня и реакцията на „Бороспорт” АД. Буквално ден преди официалното начало на активния зимен сезон, те разпространиха писмо, адресирано до кмета Вл. Георгиев, председателя на ОбС-Силвия Стойчева и Антоанета Антонова – председател на ПК по образование, култура, младежки дейности и спорт в ОбС-Самоков. Публикуваме го дословно.

Вече 15 години „Бороспорт” АД предоставя безплатни карти за лифтовите съоръжения в к.к. Боровец на всички клубове от община Самоков, упражняващи снежни спортове. Преди близо четири години решихме тази дейност да се разшири и обхване всички учащи на територията на община Самоков. По наша инициатива се подписа споразумение с община Самоков с цел повишаване на подрастващите на територията на общината и създаване на по-добри условия за развитие на спортовете и спортното майсторство.

Тази година по изключение и предвид снежните условия, ски зоната не отвори едновременно, като само ски център „Ястребец” стартира преди официалното откриване. Предвид това, че бяха отворени само две писти в ски център „Ястребец”, както и един лифт и три влека за начинаещи се прецени, че с оглед безопасността на децата и голямото очаквано натоварване от скиори, сезонни карти ще бъдат издадени на отборите от датата на официалното откриване на сезона, а именно 22.12.2018 г.

Във връзка с това група родители от СК „Чамкория” и СК „Бороборд”, предприеха невиждана клеветническа кампания срещу спонсора. Използвайки чувствителността на самоковската общественост към зимните спортове, тези хора очернят по изключително грозен начин името на нашето дружество.

Нека припомним, че двата клуба са спонсорирани от самото им учредяване, като за СК „Чамкория” това са близо 15 години, а за СК „Бороборд” – над 5 години. „Бороспорт” АД спонсорира въпросните два клуба не само с предоставяне на безплатни карти, но и с  възможности за редене на тренировъчни трасета, спонсориране на ежегодни състезания за купа „Чамкория”, „Чамкория Джуниър” и с провеждането преди няколко години на международно състезание до 16 г. – купа „Чамкория”.

Държим да отбележим, че дори и към настоящия момент, поради непредоставени снимки, не могат да бъдат издадени всички карти по списъка на децата от СК „Чамкория”. Това са над 12 деца, живущи извън община Самоков. Освен безплатни карти, „Бороспорт” АД за втора година предоставя сграда на СК „Чамкория” – за безвъзмездно ползване като скиорна. Поради немарливост на треньори от клуба бе предизвикан пожар, при който изгоряха обувки на състезатели и сградата е сериозно опожарена.

През последните години „Бороспорт” АД спонсорира и заслужилите скиори от близкото минало, като издава безплатни сезонни карти и на група ветерани. „Бороспорт” АД се стреми към европейски ценности и поведение. Всеки спонсор би преоценил политиката си при подобни кампании. Ние, обаче, не бихме искали да бъдат ощетени децата на Самоков заради група недобросъвестни родители и всички, които са подали надлежна информация за ски карти, ще получат готовите карти преди официалния старт на сезона.

Всички разходи по издаването на картите са за сметка на „Бороспорт” АД. Изисква се само от децата да се включват в есенни бригади по почистване на пистите. Това се прави с единствената цел, децата да се запознаят с целия цикъл по поддръжка на пистите, да ги направи съпричастни и да заобичат планината още повече. Само за последния сезон 2017/2018 за децата от училищата в община Самоков са издадени над 5 000 бр. карти за над 1 000 деца от 10 училища при обща стойност над 300 000 лв. Внесохме за своя сметка над 50 000 лв. с ДДС. Ето и статистика от последните години: През сезон 2016/2017 са издадени приблизително 1 900 бр. карти на около 480 деца от 10 училища, 2015/2016 г. – около 440 деца от 10 училища са карали безплатно ски, като са издадени приблизително 1 800 бр. карти. Ежегодно предоставяме над 200 безплатни сезонни карти на девет спортни клуба от община Самоков.

Уважаеми г-н Георгиев,

Уважаема г-жо Стойчева

Уважаема госпожо Антонова,

Независимо от огромната обида и огорчение, не бихме искали децата да станат жертва на клеветническа кампания и тази година „Бороспорт” АД ще продължи издаването на карти на децата от училищата. Както казахме по-горе, картите на отборите, които са предоставили заверени списъци от БФСки на своите състезатели и съответно снимки, вече са готови. Да си пожелаем безавариен сезон и още повече спортни успехи.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close