Слайд категория

Децата от ОУ “Петър Берон” почетоха Левски

petyr beronДнес се навършват 141 години от обесването на Апостола на свободата – Васил Иванов Кунчев. На тази паметна дата ние, българите, наследници на великото му дело се обръщаме назад към пожълтелите страници на историята и си припомняме отново делата му. Защото той е казал: „Дела трябват, а не думи!” и искрено е вярвал в това. И точно чрез безсмъртния Левски възпитаваме в децата си уважение и преклонение пред историята ни.

По този повод ученици от 3 в и 3 г клас на ОУ „Петър Берон” за втора поредна година бяха подготвили в детската библиотека рецитал в памет на Левски. А от самата библиотека бяха подготвили кът със снимки и данни за Левски. С помощта на ръководителките им Катя Даргова и Антоанета Анева учениците си припомниха кой е Дяконът. Наред с това научиха коя е майка му, как е организирал революционни комитети и обрекъл живота си на родината и как трагично е завършил животът му.

Децата с желание и усмивка рецитираха стихове, които бяха доста трудни за крехката им възраст, но въпреки това се справиха отлично, завършвайки рецитала с думите:

Там, край София, Левски увисна,

на бесилото за свобода

февруарска виелица писна

над една умъртвена звезда.

В едно с гордото име България

днеска името Левски звучи .

Виждам образа му лъчезарен

с двете орлови, сини очи.

От бесилото в лют февруари

той бе нашето време видял!

И цъфти свободата в България,

за която бе Левски мечтал!

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close