ЗлободневноОбща категорияОбществоСамоков

Детската площадка зад музея тъне в треви и боклуци

Анна Манова 

Ако скоро сте минавали зад Историческия музей сигурно ви е направила впечатление намиращата се в непосредствена близост детска площадка. Има вероятност и да не сте я забелязали, защото тя съвсем не прилича на място, на което могат да играят деца.

В момента тя е обрасла във високи треви, една от пейките е счупена, под пързалката се въргалят стъкла, камъни и боклуци. Личи си, че от доста време мястото не е чистено или косено. А събиращите се там в късни доби пораснали деца са оставили „добри” следи след себе си – фасове и кенчета от енергийни напитки. Едва ли някоя майка би завела детето си там, макар и да живее в близост. Иначе сама по себе си площадката разполага с две люлки, две пързалки, пейки и катерушки. И е чудесна за прекарване на време на открито. Парадоксът е, че се намира в центъра на града и ежедневно от там минават множество хора. Другият видим с просто око абсурд е, че се поддържат само отделни части от града.

В момента, в който се правят целите тротоари по ул. „Отец Паисий”, ако се разходите съвсем малко по-надолу по същата права – странично от читалището и музея, ще се натъкнете на тротоари в треви и високи над метър тръни. Гледката сама по себе си е доста отблъскваща, дори в някои участъци е невъзможно да се премине по самия тротоар. И съвсем в духа на тази „идилия” се мъдри детска площадка, която също е страшно занемарена. Локацията е съвсем малко под центъра на града. И както се изискват пари за синя зона, която се намира в същия участък, не е лошо част от тях да бъдат инвестирани в инфраструктура и поддържане на различни участъци от града, независимо дали са централни или не. Защото все пак и в части под центъра живеят хора и най-вероятно и те биха искали да стъпват по нови плочки, да е почистено и поддържано. В тази връзка не бива да остава в страни и моментът на поддържането на направеното. Повече от наложително е на подобен тип площадки да бъдат поставяни камери и всеки, който проявява своеволия и съзнателно разрушава да бъде сериозно санкциониран. И не само на площадките. Един от последните вандалски прояви е нарязаната тента на новоизграждащата се сцена в Туристическата градина. Тя трябва да бъде изцяло подменена. В такива случаи най-доброто наказание е полагането на обществено полезен труд и поправяне на разрушеното, боядисване, слагане на пейки и т.н. Защото няма такова нещо като безплатен обяд, все пак се пише се на нечия сметка.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close