Седмицата

„Дестинация Рила” се представи на изложение в Лондон

rilaТрите общини Самоков, Долна Баня и Сапарева баня, които са част от общия проект „Подкрепа за развитие на регионален маркетинг” взеха участие на туристическа борса в Лондон. Тя се състоя в началото на миналата седмица. Това е една от най-големите като мащабност борси с международно участие и е водещо глобално събитие в сферата на туризма. Откриването се състоя на 04.11.13 г. като ден само за професионални изложители, на следващия ден вратите са отворени за посетители и партньори. Представители от Община Самоков в Лондон бяха ръководителят по проекта Любослава Ярловска и управителят на Туристически информационен център Иванка Вукова.

„България се представи с общ щанд, който включваше 24 бюра на изложители, като големият процент български участници бяха по проекти. За България е важно участието на подобен тип борси, за да може да се наложи като предпочитана дестинация. Можеше да се почерпят идеи относно решенията за представяне на другите общини, а някои от държавите заложиха на традиционна музика, танци. На нашия щанд можеше да се дегустират вина и сирена. Относно атрактивността ни имаше какво да се допълни. За мен лично, би било добре да се чуят народните ни песни, фолклорът, но за това са необходими допълнителни средства. Ние гледахме да се вместим в изискванията по проекта, където точно е оказано кое и как да изглежда”, обясни Любослава Ярловска.

Изработено е специално лого, чиято основна идея е да продава регионът. Оформено е така, че да наблегне на всички дадености – слънце, зеленина, заснежените върхове на Рила и река Искър. Свежо и закачливо лого. А слоганът е „Подари си…!” (Give yourself…!) В него има закачка – може да си подарите незабравими изживявания в туристическия район, обхващащ територията на трите общини – Самоков-Долна баня–Сапарева баня. А близостта между туристическите обекти и изградената инфраструктура, дава възможност за организиране на посещения в рамките на еднодневни турове от един център към друг. Като обединяващата снимка е Рила планина, в чиято прегръдка се намират общините. „Заложено е точно на нея, защото планината изглежда чудесно през всички сезони, хванати са и нейните билки. Това е кратко описание на трите общини. Предвиждаме в следващата брошура да включим информация за местата, където можете да отседнете – къщи за гости, хотели. Брошурата е на пет езика – български, руски, френски, немски, английски. Бяхме направили и доста атрактивна чаша, книгоразделител, рекламните материали продават. На тази борса интересът към България беше насочен към зимния туризъм. Пампорово имаше индивидуален щанд, а от Боровец само хотел „Рила” направи индивидуално представяне”, обобщи Ярловска.

Оттук нататък предстои подготовка на 12-минутен филм за региона, средата на февруари (13-14.02.14 г.) изложение в София в „Интер експо център”, през март две международни борси в Берлин и Букурещ, април – ще се заложи на културен туризъм и на инфотурове. Всичко това е с цел за популяризиране на региона и неговите безспорни природни дадености.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close