Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Десислава Гривева и Борислав Олев ще представят училището си на Регионалното състезание по английски

Анна Манова

В ОУ „Митрополит Авксентии Велешки” на 6 март се проведе състезанието по спелуване на английски език – Spelling bee, в което учениците имат възможността да покажат положеното старание в час и знанието на езика. Състезанието се провежда за четвърти път в училището. В него взеха участие 30 деца от 4 до 7 клас /включително/.

За подготовката на учениците са се погрижили трите преподавателки по английски език – Теменужка Крамарска, Данаила Колева и Ирена Милчева. За целта учениците са научили над 500 нови думи в кратък период от време. Част от възпитаниците им участват за поредна година в състезанието. В надпреварата на равни начала се състезават четвъртокласници и седмокласници, като малките ученици по нищо не отстъпваха на по-големите от тях.

Седмокласничката Моника Попова, която миналата година се класира на второ място и представи училището на Регионалното състезание, тази година беше в качеството на водещ. Тя разясни пред участниците правилата. По регламент всеки един от състезателите има номер. И когато е извикан трябва да спелува думата. Ако се справи продължава в следващия кръг, а ако обърка – сваля номера и отпада. Времето за спелуване е 2 минути на дете. Състезанието продължава в няколко кръга докато не останат двамата, които не са допуснали грешки. Преди старта на надпреварата третокласничката Вяра Димитрова поздрави всички с една песен на английски език. От следващата година Вяра ще има право да бъде и равноправен участник.  Диктор беше Мис Ели – Елисавета Бандрова. За спазването на правилата следяха трите преподавателки – Милчева, Колева и Крамарска. Ролята на диктора е да произнесе отчетливо думата, а детето да я каже буква по буква. Ако се затрудни в началото ученикът може да поиска повторно казване на думата, превод или употребата й в изречение. Ако състезателят се обърка, спелува думата погрешно или се опитва да подсказва подлежи на дисквалификация. Учениците показаха високи познания по езика.

Надпреварата продължи в 6 кръга, като от 30 участници останаха двама. Отличници в тазгодишното издание на Spelling Bee са седмокланичката Десислава Гривева и шестокласникът Борислав Олев. Двамата наистина бяха равностойни като Десислава се класира на първо място, а Борислав остана на втора позиция. Те ще представят училището на Регионалното състезание на 23 март в София. Всички състезатели получиха грамоти за участие.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close