Спорт

Десет медала за самоковските гимнастици от Държавното първенство в Боровец

aerobikaСамоков 365

Около 160 гимнастици от Самоков, София, Пловдив, Хасково и Кюстендил се включиха в надпреварите за разпределяне на медалите на 19-то Държавно първенство по спортна аеробика. На него трябваше да бъдат определен и не съставът на националната гарнитура на България, която ще я представи в края на седмицата в Световната купа за мъже и жени и Международния турнир за подрастващи, както и на Европейското първенство. Общо десет медала в индивидуалните дисциплини и комплекти в груповите, спечелиха състезателите на СК по САГ – Самоков.

Повечето гимнастици на самоковския клуб заслужиха право на участие във финалите. Ето кои са те и как се класираха по възрастови групи: Неда Ангелова и Дария Митрева, 7-8 г. индивидуално, съответно 5-то и 8-мо място. Двете момичета и Каролина Симидчиева спечелиха бронзови медали при тройките. Самоковската тройка 9-11 г. в състав: Лина Гаврилова, Иванина Вукадинова и Джована Ангелкова зае 5-та позиция. Лидия Ангелова е 4-та, Стела Йорданова 6-та индивидуално девойки 12-14, при конкуренция от 21 състезателки.

Самоков се представи с две тройки в тази връзрастова категория, като Весела Вукова, Камелия Петрова и Лидия Ангелова са 4-ти, а Драгомира Христова, Магдалена Драганова и Стела Йорданова 5-ти. Групата, съставена от 5 от тези девойки се окичи с бронзови медали. Синтия-Мари Ангелова спечели бронзов медал, Анита Гаврилова е 7-ма при девойки старша възраст 15-17 г. Ангел Казаков е сребърен медалист при юношите. Той и Анита са със сребро в смесените двойки. Две са тройките със самоквски гимнастици в тази възраст.

Синтия, Ангел и Анита спечелиха сребърни медали, София Вададжийска и Мария Генова от Самоков и Светлина Велинова от Кюстендил са на 4-та позиция. Наши състезатели са включени в две от групите 15-17 г. – Анита, Синтия и Ангел от Самоков, Ива Ангелова и Тихомир Каротев от Хасково, заслужиха златните медали. С бронзови  е другата група в състав: Мария Генова и София Вададжийска от Самоков, Светлина от Кюстендил и Деметра Лачева и Стела Чанкова от Виолена – Хасково. Надя Паунова, която от миналата година се състезава при жени е бронзов медалист. Тя и партньорът й от Кюстендил Михаил Лучански са сребърни медалисти при смесените двойки. Паралелно с провеждането на Държавно първенство се прави и Държавен турнир Клас Б. Малката формация на клуб Самоков в състав Елена Петрова и Надя Петрова спечелиха сребърни медали.

Отново много труд, лишения и отдаденост струват всички тези медали и класирания за чаровните ни гимнастици. Оригиналните композиции и музика, дело на треньорите Калоян Калоянов и Диана Борисова, както и завидната им амбициозност, креативност и професионализъм, имат заслуга за тези успехи. Техните, на клубното ръководство, на децата и родителите надежди бяха за повече състезатели в националната гарнитура, но и класираните от съдиите на Държавното първенство не са малко. Тях, както и всички останали български и чуждестранни състезатели по спортна аеробика, любителите на синхрона между красота и сила, могат да наблюдават по време на Световната купа за мъже и жени и Международния турнир за юноши и девойки в края на тази седмица, отново в зала България на хотел “Самоков” в Боровец.

.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close