ОбществоРегионалниСамоков

Десетият планински полумаратон до връх Мусала ще се проведе следващата неделя

„Самоков 365“

Планинският полумаратон до връх Мусала – RILA RUN 2021 е следващата неделя. Остава седмица до юбилейното 10-то издание на скоростното изкачване от Самоков до първенеца на Рила планина и най-висок връх на Балканския полуостров вр. Мусала 2925м.

Планинското бягане с дистанция 21 км и +2000 м положителна денивелация е едно от най-тежките състезания от този тип в България и по традиция привлича някои от най-елитните ни планински атлети. Сред заявилите участие са Ивайло Атанасов, Димитър Михайлов, Гено Увардов, Мая Недялкова, Ивона Михайлова и др. Тази година рекордьорът на трасето Шабан Мустафа обаче няма да бъде в Рила, тъй като по същото време ще участва в престижния планински маратон на Давос, Швейцария, където за първи път в чужбина ще изпробва възможностите си на ултра дистанция 68км.

Рекордът на трасето от Самоков до връх Мусала е 02:12,24 ч., поставен през 2015 г. от многократния победител в тази надпревара, шампион на България и четвърти в света на планински маратон – Шабан Мустафа (ОСКЛА “Шампион Сунгурларе”).

От една страна това състезание по планинско бягане в изкачване е едно от най-тежките от този род в България, със своята дистанция от 21 километра и положителна денивелация от почти 2000 метра. От друга страна обаче, това е шанс да изпробвате своята издръжливост – както физическа, така и духовна, рамо до рамо с някои от най-добрите български планински атлети, доказали своето име и по света, да спортувате на открито заедно със свои приятели и съмишленици, да подишате чистия прохладен планински въздух и да се насладите на прекрасната приорода и красивите панорами на Рила планина.

Рила Рън 2021 се организира от Сдружение Маратон / Marathon.bg съвместно с Община Самоков и БОРОСПОРТ АД / My Borovets и с подкрепата на Лефтеровата къща , SEOS и SKIBG

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close