ОбществоРегионалниСамоков

Депутатът В. Зашкев чака отговор от министър Караджов за състоянието на яз. „Бели Искър“

„Самоков 365“

 Самоковският депутат Васил Зашкев е входирал официално питане до заместник министър – председателя и министър на регионалното развитие и благоустройство Гроздан Караджов. Народният представител от „Демократична България“ чака отговор по отношение на състоянието и безопасността на язовир „Бели Искър“, въпроси, които притесняват самоковци. Това е поредно питане от страна на Зашкев, като преди това той постави на дневен ред въпоса за опасния път Самоков – София, както и за  лошото състояние на пътния участък Боровец – Радуил.

„Въпросите, които ви задавам, са от изключително значение за Самоковския регион, защото касаят живота, здравето и имуществото на хората. Какво е настоящето състояние на стената на язовир „Бели Искър”, кога е извършена последната проверка? Какви мерки предвиждате за безопасността на стената през Министерството на регионалното развитие и благоустройството с оглед на институционалните неразбории?”, пише в питането на Зашкев. Вече месец самоковският депутат чака отговор от страна на Гроздан Караджов.

Припомняме, че в края на януари тази година областният управител на София област Иван Иванов инициира работна среща по повод състоянието на яз. „Бели Искър“. На срещата бе поставен въпросът за нуждата от спешен ремонт.

Този язовир е едно от най-старите хидротехнически съоръжения у нас, което осигурява около 25% от питейното водоснабдяване на София и населените места от Община Самоков. Язовирът е построен през 1945 г. и е ремонтиран само веднъж. През годините отговорността за стопанисването му е размита между няколко институции.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close