ПолитикаРегионалниСамоков

Депутатът Васил Зашкев направи раносметка на работата си в Парламента

„Самоков 365“

Народният представител от „Демократична България“ Васил Зашкев, който бе единственият самоковски представител в последното народно събрание, направи своята равносметка за 8-месечната си работа.

Ето какво отчете той като свършена работа за малко повече от половин година в управлението на страната.

„Какво ми струва да бъда народен представител близо 8 месеца?Повече сиво в косата, по-малко време за близките, много конфликти с опоненти и съмишленици.

Въпреки, че не е практика, бих искал да дам кратък отчет какво успях и какво не успях да свърша за краткия живот на последния парламент.

Повдигнах множество въпроси за състоянието на инфраструктурата в региона, на основни отсечки от пътната мрежа като Самоков – София, Елин Пелин-Ихтиман, Ихтиман-Костенец, Самоков-Ихтиман, пътят за Говедарци.

Много хора смятат, че въпросите не решават проблемите, но как да се започне работа по тях без да се формулират и поставят. Благодарение на повдигането им се гласува бюджет за проектирането на ремонт на пътя през Ярема. Това е необходимо, когато започне ремонтът на пътя София-Самоков-Костенец и бъде затворен, да може да служи за обходен маршрут.

Въпросът за живота, здравето и имуществото на хората винаги е стоял на първо място. Затова отправено питане, има развитие и в близко време трябва да започне ремонт на стената на язовир „Бели Искър“.

За да не си говорим само за въпроси, нека ви споделя и за промените на законите, на които съм един от вносителите. Вдигнахме двойно прага за регистрация по ДДС на 100 000 лева. Догодина 750 хиляди малки бизнеси ще дишат по-спокойно благодарение на приетото изменение. Променихме и закона за младежта, сега младежките организации могат да кандидатстват за европейско и републиканско финансиране след регламентирането на статута им. Още нещо важно за нашия туристически регион, вече ваучерите за храна, могат да се използват и за заплащане на туристически услуги.

По мое мнение, един народен представител е длъжен да работи активно и на местно ниво, за да се решават и битовите проблеми, с които всеки се сблъсква ежедневно. След поставени въпроси в моя приемна, аз ги отправих към общинската администрация. А именно, проблемите за бездомните кучета в Самоков, контейнерите за смет в квартал „Герена“, с желанието на гражданите за детска площадка в района, с липсващите тротоари на ул. „Преспа“, с пясъка по улиците от далечната зима и не на последно място с шума от заведенията в кв. „Самоково“ и много други.

За този кратък период, въпреки безсънните нощи, похабените нерви и сили, не успях да свърша доста от задачите, които имах. Въпреки активното съдействие на евродепутата Радан Кънев, не финализирахме привличането на инвестиции в нашия регион, които да дадат възможност на младите хора региона да имат поминък и развитие, без да се налага да мигрират към София или чужбина. Независимо в какво качество, ще продължавам да работя в тази посока и се надявам при следващия отчет да мога да Ви го отбележа като свършено“, написа Васил Зашкев в социалната мрежа.

 

Related Articles

One Comment

  1. Понякога съм груб с хората, които чувствам близки, в случая- става въпрос за политическа близост с поне част от програмата на ДБ, за което се извинявам на Васко Зашкев. Вярно е и че само двама-трима във всяка партия вземат решениеята- какъв проект за закон или изменение за закон да предложи тяхната партия, респективно-като новак в НС Васко не е могъл да наложи изменението на ЗВСГЗГФ, за което го помолихме няколко пъти, но помолихме отделно и ръководството на ДБ. Става въпрос, че този закон беше приет скоростно и има поне една слабост, а тя е, че не допуска съдебно обжалване на отрицателните решения по чл.14 от ЗВСГЗГФ на поземлените комисии, което е в противоречие с текст от КРБ/чл.120, ал.2/ и чл.6, ал.1 от ЕКПЧОС, според които -всички адм. акттове са съдебно обжалваеми. През 2001г. имаше еуфория от идването на Симеон Втори и някои хора очакваха възстановяване на милиционеро-комунизма и обществените отношения от това време, за това някои обл. комисии по чл.14 от ЗВСГЗГФ приеха направо идиотски решения за хиляди села и стотици хиляди заявители. Например за с.Долни Окол, където известни крадци унищожиха емл. регистър и не е възстановен нито декар от 10-те хиляди дка частни гори, обл. комисия отказа на всички с мотива, ” ЧЕ НЕ СА ОСТАНАЛИ ГОРИ В ЧАСТНИЯ ГОРСКИ ФОНД…” И тези решения СА НЕОБЖАЛВАЕМИ СЪДЕБНО, а партията на ВАСКО НЕ ПОЖЕЛА ДА ВНЕСЕ ИЗМЕНЕНИЕ В ЗАКОНА НЕОБЖАЛВАЕМОСТТА ДА ОТПАДНЕ, ВЪПРЕКИ, ЧЕ И ОМБУДСМАНА НАСТОЯВА ЗА ТОВА. За това – НЯМА ДА ГЛАСУВАМ ЗА ДБ./Не че досега съм гласувал!/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close