Общество

Депото в Самоков с нов шеф

Анелия Балабанова

От 1-ви юни депото в Самоков има нов шеф. Александър Вуков сменя на поста досегашният ръководител Биляна Терзийска. Изграденият и открит Регионален център за управление на отпадъците все още не е дооборудван, за да заработи на пълни обороти. След тежката зима се оказва, че трябва да бъде направена и допълнителна ограда /тип хале/, която да не пропуска снега.  Депото, стопанисвано от Общинското предприятие Регионален център за управление на отпадъците /РЦУО/ ще приема отпадъците на четири общини – Самоков, Ихтиман, Долна баня и Костенец.

Припомняме предисторията. През ноември 2014 г. Фирма „Геотехмин” ООД сключи с община Самоков договор за изпълнение на „Строителство на РЦУО Самоков, част от проекта за „Изграждане на регионална система за управление на отпадъци в регион Костенец (Самоков)“, финансиран по ОП “Околна среда 2007-2013”.  В средата на 2015 завърши строителството на първия етап, в изпълнение на който бяха построени инсталации за сепариране и компостиране на разделно събрани отпадъци, довеждаща и вътрешна инфраструктура.

Паралелно с това се правят и постъпки за рекултивация на старото сметище в м. „Катранджия”.  Общината кандидатства за финансиране на проект „Закриване и рекултивация на старо депо за твърди  битови отпадъци” пред  Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда – /ПУДООС/ към МОСВ.  „Имаше известно забавяне, защото Басейнова дирекция и Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ не си бяха дали становището” – информира още градоначалникът. Срокът му за експлоатация отдавна е изтекъл и идеята е то да бъде заменено от модерното ново съоръжение.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close