Седмицата

Ден на отворените врати в Общината

ObstinaАнелия Балабанова

Под знака на младостта и участието на подрастващото поколение в държавното и местно самоуправление премина 12 октомври – Денят на българската община. Общината отвори широко вратите си за възпитаниците на две самоковски училища – ПГ „Константин Фотинов” и ПТГ „Никола Вапцаров”, които имаха възможност да се запознаят отблизо с дейността на общинска администрация, ОбС-Самоков и основните аспекти на управлението.

На тази дата – 12 октомври 1882 година, Княжество България приема Закон за общините и градското управление, който поставя основите на дейността на местните и държавни власти. През 1998 година Националното сдружение на общините въвежда традицията денят да се отбелязва официално.

„Радвам се, че в особен повод като днешния има толкова млади хора около нас” – заяви Васил Сайменов в приветствените си думи към събралите. Зам.-кметът  си послужи с конкретни примери, свързани с активността на младите момичета и момчета, тяхното образование и последваща реализация. „През последните четири години над 30 ваши връстници бяха обхванати по програма „Старт в кариерата”. Голяма част от тях останаха на работа в Общината” – коментира той. По време на срещата Ангелина  Вангелова – секретар на Община Самоков и Жулияна Костова – гл.експерт „Образование, спорт и младежки дейности”, припомниха и други важни моменти, целящи задържането на младите хора в града.

В тази насока е изграждането на спортните площадки и осигуряване на различни развлечения и възможности за отдих. Срещата премина като свободна дискусия, на която можеха да задават и въпроси. Основната част от тях бяха провокирани именно от спорта – една от „болните” теми за подрастващите. Като ответен отговор дойдоха обещанията, че ще бъдат положени максимални усилия – и за разрушената ски шанца, и за мотополигона, който вече е в позиция на изоставащ в сравнение със Севлиево, както и да се вземат мерки за нефункциониращия лифт на „Боричо”. На този етап не всичко е в компетентностите и възможностите на Общината.

След края на официалната част учениците, повечето от които 12 клас и бъдещи абитуриенти, разгледаха кабинета на кмета, залата на ОбС-Самоков и ритуалната зала. Не е изключено някой ден да работят в тях и бъдат главни действащи лица в управлението на общината.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close