ОбществоПолитикаРегионални

„Демократична България” – реалната алтернатива

Анелия Балабанова

„Демократична България”, в състава на която влизат три политически формации – „Демократи за силна България” /ДСБ/, „Да, България”  и „Зелените” е най-новата рожба на родния политически небосклон. Официално новото обединение ще има двама съпредседатели – лидерът на ДСБ Атанас Атанасов и на „Да, България” – Христо Иванов, както и политически съвет, в който влизат съпредседателите на „Зелените” Владислав Панев и Борислав Сандов. Всички те декларират, че новосформираният политически съюз ще бъде отворен за партньорство с други формации. Ще доведе ли обаче това до така желаното обединение в дясното пространство? Едва ли някои ще наеме с категоричен отговор на този въпрос. Новата коалиция обаче е факт и е важно какво ще се случва в контекста на предстоящите през 2019 г. местни и европейски избори.

Г-н Зашкев, какво се случва днес със синята идея?

„Духът избяга от тялото”, гласеше един стар израз и вече повече от 15 години той витае в пространството. Затова време категорично се видя, че по начина, по който продължи да съществува СДС нещата не вървят добре. Кръг от интелектуалци от кръг „Диалог”, а не както се внушава Иван Костов създадоха „Демократи за силна България”. Смея да твърдя, че именно тя е истинският защитник на проевропейското бъдеще на страната, на нейното демократично развитие, на силата на закона. Преди три години партията изработи един документ, с който за съжаление малко хора имаха възможност да се запознаят – Платформа на съвременна десница. В нея много ясно се виждат основните точки за развитие на една държава и те много точно отразяват проблемите на нашето общество и време. През годините „Демократи за силна България” е доказала своята принципност. Последният пример е от 2015 г. с излизането от властта поради липса на реформи и най-вече поради отказа от такава по отношение на съдебна система и правораздаването.

На кръстопът ли е истинската десница?

Истинска десница има в лицето на „Демократи за силна България” и политическите сили, които са я подкрепяли през годините. Друг е въпросът колко хора я разпознават като такава. Не на последно място колко пропагандни усилия и каква кампания се води срещу нея, за да не получава необходимата тежест в обществото. Убеден съм обаче, че рано или късно това ще стане. Ще цитирам Татяна Дончева, която каза, че ГЕРБ е крилото от БКП на Тодор Живков, а БСП на Андрей Луканов и Александър Лилов. Вие разпознавате ли в ГЕРБ дясна партия, която да защитава европейските ценности. Какво дясно има, особено след последните действия по случая Скрипал, по отношение на Сирия. ГЕРБ в голяма степен обезцени членството на България в Европейския съюз и реанимира БСП, която от 13-14% започна да получава по 28-29%, т.е удвои резултата си.

В момента България е председател на Съвета на Европа. Какви дивиденти бихме могли да извлечем?

Ние на ротационен принцип сме председатели на ЕС, независимо от ГЕРБ. Големите фасадни успехи, които рекламират това събитие по никакъв начин не се отразяват на живота на обикновените български граждани. Точно обратното. Не се възползваме достатъчно от европейския ресурс. През последните 10 години, откакто сме членове голяма част от средствата, вместо да отидат до обикновените български граждани се злоупотреби с тях. Разбирайте, че бяха откраднати. Ще си позволя да цитирам председателя на ДСБ ген. Атанасов, който има една мисъл: „Борисов обича европейските пари, но не обича европейските правила”.

Какъв път ще очертае включването на ДСБ в обединението „Демократична България”?

„Демократична България” включва три партии – „Демократи за силна България”, „Да, България” и „Зелените”. Процесът на преговори между „Демократи за силна България” и „Да, България” за разлика от друг път течеше много време.  Също така беше плод на много задълбочени преговори и анализи. Мисля си обаче, че крайният резултат си заслужаваше. Самият аз бях изненадан от експертния екип, който извади „Демократична България”. Ясно се вижда, че хората за отделните ресори са безспорно доказани специалисти в своите области. Зад всичко това стои един огромен дух за налагане на истински промени, от които се нуждае България и аз съм убеден, че те ще се случат.

Какво провокира точно сега да се случат нещата и каква ви е идеята?

Стремежът и амбициите са „Демократична България” да бъде един дългосрочен проект, който да постави основите на едно бъдещо още по-сериозно дясно обединение. Имам предвид, че всички демократични партии, обявяващи се срещу корупционния модел на сегашното управление са добре дошли. Със създаването на „Демократична България”, свърши мита за липсата на алтернатива на ГЕРБ. Това, че хората бяха плашени, че ако на гласуват за ГЕРБ, получават БСП.

На местно ниво как ще процедирате? 2019 г. е изборна година – не един, а два вида избори ще има. Какво очаквате?

Надявам се събитията да се развият добре. Крайно време е и самоковци да прозрат какво е досегашното управление и как се разходват техните средства. Ние виждаме, че местната власт и управляващите неправомерно увеличиха данъците на самоковските граждани. Основно на селата, а същевременно почти нищо не правят за тях. Аз съм го казвал и друг път, че на местно ниво ГЕРБ и БСП управляват заедно и разликата е никаква. Когато самоковци прозрат това вероятно ще имат по-позитивно и по-добро управление. Аз вярвам, че те вече го виждат.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close