Самоков

Девически манастир „Покров Богородичен” ще отбележи храмовия си празник на 1 октомври

Самоковският девически манастир „Покров Богородичен“ ще отбележи на 1 октомври своя храмов празник с празнична литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, светата богослужба ще бъде оглавена от Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий – игумен на Рилската света обител.

Покров Богородичен (от църковнославянски: „покривало”) е народен и православен празник. В традицията на Църквата Покров се свързва с явяването на Света Богородица в църквата във Влахерна (Константинопол) през 10 век. Градът бил заплашен от нападение на сарацините. Събрали се били за молитва огромно множество хора и единият от тях, свети Андрей Юродиви, видял Богородица да разстила покривалото (покрова) си над присъстващите в знак на защита.

Предполага се, че празникът е честван от гръцките православни църкви през ранното Средновековие, но по-късно е забравен или забранен. В Киевска Рус той е въведен от киевския княз св. Андрей Боголюбски ок. 1164 г., когато князът построява една от най-красивите руски църкви на Нерл във Владимир и я нарича на Покров Богородичен. От Руската църква празникът е заимстван в Българската църква през 19 век. По новия стил този празник се празнува на 1 октомври. Много православни църкви и манастири носят името на Покрова на Пресвета Богородица.

Начало на литургията ще бъде в 9:00 часа. Приканват се всички желаещи християни да вземат участие в празничните богослужения.

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close