Самоков

Девическият манастир в Самоков отбеляза своя храмов празник

Автор: Отец Михаил Колев – арх. наместник

За поредна година с празничен звън на църковните камбани Самоков и Девическият манастир в града посрещнаха големият християнски празник Покров на Пресвета Богородица. Духовна радост и молитвена наслада изпълваше десетките богомолци по случай храмовия празник на Светата обител и живия спомен от дивното избавление на града преди векове от турско безчинство и разграбване, заради небесния Покров на Божията Майка, спуснат като небесно покривало и защита.

Богослужебната прослава на Божията майка започна от вечерта с последованието на всенощното бдение, оглавявано от йеромонах Пимен – игумен на Германския манастир край София, а на клироса сладкогласно припяваха сестрите монахини, под ръководството на игумения Пелагия и църковните псалти Марио и Валери от София.

На следващият ден празничната Божествена Света литургия беше оглавена от Негово Преосвещенство Адрианополският епископ Евлогий – игумен на Светата Рилска обител. В съслужение бяха йеромонах Пимен, протойерей Михаил Колев – архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, свещеник Любомир Мишков – ефимерий при манастира и свещеник Георги Николов.

Молитвено в манастирската църква присъстваха кметът на община Самоков Владимир Георгиев, общинското ръководство, множество дарители и спомоществователи на самоковската Света обител, гости и стотици богомолци. За духовна радост на всички християни от Самоковска духовна околия Негово Преосвещенство Адрианополският епископ Евлогий ръкоположи в свещен сан дякон Емил Дамянов от Долна баня, отправяйки към него своите отечески наставления за благочестие и силна вяра в духовния път за служение на Христа и ближните.

В края на Светата богослужба епископ Евлогий преподаде на вярващите богомолци, изпълнили храма, архиерейския благослов и молитвено-празничното поздравление на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и митрополит Софийски.

Въодушевената проповед на епископа оживи духовно онова велико чудо на Богородичната милост към християнския свят, случило се във Влахернския храм в столицата Константинопол пред очите на Свети Андрей Юродиви и богомолния народ през 10-ти век. Дядо Евлогий не пропусна да въодушеви сърцата на християните и с духовно-нравствено поучение относно живота и светийското дело на преподобните отци Роман Сладкопевец и Йоан Кукузел, последният от които излял преклонението и прославата си към Богоматер върху основата на обичта към родната си майка чрез прекрасната църковно-музикална творба „Полиелей на българката”.

Храмовият празник завърши с литийно шествие около манастирската църква, водосвет и освещаване на рибен курбан.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close