ЗлободневноРегионалниСамоков

Девет са новорегистрираните с Ковид-19 в Самоков, предприемат се противоепидемични мерки в ромската махала

„Самоков 365“

9 нови положителни проби са отчетени днес от направените PCR тестове на контактни лица в Самоков. Така диагностицираните на територията на община Самоков с Ковид 19 са вече 61.

Новите положителни лица с коронавирус са от контактните на вече установените с положителни тестове. Така се оформят локални огнища, за овладяването на които РЗИ обмисля превантивни мерки.

Днес представители на Общинския кризисен щаб, на Областния кризисен щаб и ръководството на РЗИ обсъдиха мерки за овладяване на разпространението на вируса. Тъй като най-голям брой заразени има в Седми квартал, със заповед на директора на РЗИ София област д-р Златанов се въвеждат противоепидемични мерки за срок от една седмица. Заповедта влиза в сила от 0:00 часа на 18 юни и са в сила до 24 юни.

През тази седмица ще се следи разпространението на вируса и броя на заразените и тогава ще се решава допълнително дали да се удължи мярката.

Мерките, които ще важат в ромския квартал са 24-часов контрол над карантинираните лица. Засилен хигиенен и противоепидемичен контрол, като се прави периодично почистване и дезинфекция на търговските обекти в квартала и обществените пространства. Носенето на маски на закрити и открити обществени места става задължително, както и спазване на дистанция от 2 метра.

Забранява се провеждането на семейни празненства и масови мероприятия на територията на квартала. По предложение на представителите на ромската общност се взе решение за затварянето на заведенията и кафенетата в квартала. Те се ангажираха да следят и да съдействат на полицията за спазване на противоепидемичните мерки и карантината на заразените лица.

Днес екип на РЗИ отново направи масово тестване на жители на ромската махала, като са взети 80 проби от бързи тестове. На всеки, дал положителна проба на бързия тест му се прави PCR. До два дни ще има по-голяма яснота за разпространението на вируса. Целта е да се опази града от сериозни рестрикции, което ще удари отново бизнеса и социалния живот на гражданите. От 61 положителни проби за община Самоков, близо 70% са от жителите на ромската махала.

Припомняме, че и двата смъртни случая от Ковид – 19 в Самоков са на жители на ромския квартал, а повечето заразени са от тези огнища.

Тази превенция ще ограничи разпространението на вируса и сред жителите на самата махала. Това локализиране на основно огнище на заразата, ще подпомогне ограничаването му. Действията по превенция и ограничение на разпространението на заразата са съгласувани между ОДМВР – София област, РУ – Самоков и РЗИ София област.

По време на 7 –те дни с противоепидемични мерки ще се следи развитието
на заболяването и ефекта и ако се наложи ще бъде удължена с още 7 дни.
Заболели от коронавирус ще бъдат незабавно поети за лечение в лечебни
заведения в София, в които има обособени COVID-19 отделения, а при
евентуалното запълване на капацитета им, случаите ще се поемат от
МБАЛ-Самоков.

Related Articles

One Comment

  1. Нали знаете, че Ковачка предлага по ~1500лв. За да се водите заразени, да сте УЖ на легло в болницата ама да си стоите вкъщи. За всеки заразен се отпускат пари на болницата. Неин шеф е кой? Ковачка. Кой прибира тези пари? Ковачка. Има ли право въобще да е шеф след като нейният мандат приключи по време на извънредното положение и тя си го поднови сама? Няма право. По време на извънредно положение конкурси за нов ръководител или смяната на такъв са забранени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close