ОбществоРегионалниСамоков

Деветчленна работна група ще търси решения на проблема с цената на водата в Самоков

Анна Манова

Новосформирана деветчленна работна група ще търси решения на проблема с цената на водата в Самоков, това стана ясно на майската сесия на ОбС. Групата е създадена по предложение на граждани, недоволни от високата цена на водата в града, ниското качество на предлаганата услуга от страна ВиК дружеството, както и на липсата на инвестиции.

В групата са включени общинските съветници Дончо Зашев, Надка Янакиева, Емилия Атанасова, Николай Кокалов, секретарят на Общината Ангелина Вангелова, Бранимира Бодурова – директор на Дирекция „ХДЕТТОС“, както и представители на протестиращите – инж. Любомир Симидчийски, адв. Гео Въжаров и Петър Чарийски.

Целта на работната група е да изготви пътна карта за евентуално излизане от Асоциацията на ВиК. Цената на водата в Самоков е 2,64 лв. за куб.м Тя влезе в сила въпреки протестите от страна на гражданите. И тя се заплаща от тях вече близо половин година.

„Трябва да е ясно, че проблемът не е заметен под килима. ВиК операторът предлага ниско качество на услугата и непрекъснати аварии. Освен това цената на водата е незаконосъобразна. Необходимо е да се промени Законът за водите и ценообразуването“, подчерта един от инициаторите на протестите срещу високата цена на водата за самоковци Петър Чарийски. Промяната може да стане с намесата на Общинския съвет, а очакванията на инициаторите е да се намерят решения на съществуващия проблем било то чрез излизане от Асоциацията или чрез създаване на Общинско дружество.

Според решението на ОбС от 21.05.20 г. групата след като се запознае с направените предложения и извърши необходимия анализ е необходимо са  направи и конкретни предложения за възможните целесъобразни и законосъобразни действия, които да се предприемат. Работната група трябва да изготви и представи в Общинския съвет доклад за извършената работа на заседанието си на 23.07.20 г. При необходимост групата може да привлече външни лица като експерти и консултанти.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close