Седмицата

Девети Цар-Шишманови дни стартираха в петък. Тази година те са посветени на Долномахленската църква

rangochevАнна Манова

Този петък се състоя официалното откриване на Деветите Цар-Шишманови дни в Самоков. Това са и тридесет и петите научни четения на Асоциация „Онгъл” с основатели д-р Константин Рангочев и д-р Росен Малчев. Тазгодишното издание е посветено на 1150 години от обявяването на християнството за официална религия в България /865 г./ и 180 години от завършването на православния храм „Свето Въведение Богородично” /Долномахленската църква/ в Самоков.
Официалното откриване беше в 14:30 часа в заседателната зала на ОбС, където Рангочев поздрави присъстващите като обясни колко е важна фолклорната оптика и да се преразглеждат познати мотиви от различен ъгъл, но никога да не се завива по тясната и хлъзгава уличка на неистината, той заяви, че подмяната на материали е недопустимо. След това д-р Рангочев даде думата на зам. – кмета Сия Шехтанова, която обясни, че през тези 12 години работа с Асоциация „Онгъл”, есенните четения минават под засилен интерес и това ни прави горди, че живеем на такова специфично място. Тя пожела ползотворна работа на всички участници. Веселин Хаджиангелов, директор на ГИМ – Самоков, също взе думата за няколко встъпителни изречения като благодари за интереса и присъствието и пожела да има повече такива срещи.
И тази година едни от водещите университети и организации участват в традиционните есенни четения, организирани от Асоциацията за антропология, етнология и фолклористика „Онгъл” със съдействие на Община Самоков, ГИМ – Самоков, „Екип 123” ЕООД и Импресарско-издателска къща „Род”. Сред представителите от българска страна са специалисти от СУ „Св. Климент Охридски”, Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, Нов български университет и различни институти към БАН. Обикновено в четенията присъстват и чуждестранни участници, като тази година разработки и изследвания ще представят експерти от университети в Германия, Полша и Македония.
Във връзка с това, че симпозиумът е посветен на годишнината на Долномахленската църква, отец Михаил Колев беше подготвил в сбит вид историята на храма. Впечатление правят и други интересни теми свързани със Самоков и самоковско като православните храмове в района, тяхната история, за курбаните, за празниците отбелязвани по времето на социализма тук, за музикантите и оркестрите, за Алинския манастир, за Шишмановото кале. Отношение по тези теми взеха Десислава Каназирова, Веселин Хаджиангелов, Георги Захов, Александър Бонев, Михаил Колев, Тодор Пеев, Искра Тодорова, Десислава Тихолова.
Симпозиумът ще продължи до неделя, когато ще бъде неговото официално закриване.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close