Общество

Дебют за Ралица Кашинова в състезание по културизъм

Мария Галчева

raliТя е само на 23 години, но за крехката си възраст се развива в няколко сфери, които са доста  различни от фитнеса – нейна страст от 7 години. Завършва „Медии и журналистика“, а в момента паралелно е магистър по специалността „ PR- Връзки с обществеността“ и работи. Израства в семейство, в което спортът е на особена почит и не може да си представи дните си без да се отдава на това свое любимо занимание. Тренирала е лека атлетика, баскетбол, волейбол, биатлон, паралелно с това е танцувала модерен балет 10 години. За нея спортът е най-големият учител – изгражда воля и характер, упоритост и постоянство.

„Харесва ми динамичния начин на живот. Развивам се  в няколко сфери и обичам всяка една от тях, защото ми дават възможност да се реализирам  и да ги съчетавам успешно“. Състезанието, в което прави своя дебют е Републиканско първенство по културизъм, като Ралица участва в категорията в  категорията „Бикини фитнес” от 163 до 166 см.

Конкуренцията е убийствена  – най-много участнички са се състезавали именно в категорията на Ралица.  Както самата тя казва – познатите лица имат известно предимство пред дебютантите като нея, но това в никакъв случай не я кара да се откаже. „За мен беше чест да съм сред тези красиви жени на една сцена, да застана до тях с всичките емоции, които напираха в мен. Напрежението беше огромно, вълнението преливаше, дъхът ми спря в момента, в който излязох на подиума и чух името си за първи път, пред  такава публика. За такива мигове живея. За 45 секунди трябваше да покажа най-доброто от себе си. Нямах време за колебания и размисли – всичко се случи за един миг“.

Критериите, по които журито прави оценките си са много и за всяка една участничка е важно да отговаря на тях. „На първо място е тялото – специфика на мускулатурата, симетрия. Набляга се предимно на коремната преса, стегнати бедра и седалище, V – образен гръб, оформени ръце. Изключително важна е цялостната визия – тен, излъчване, позиране, поведение на сцената, ефектен бански, масивни колиета, подходящи обувки, прическа, грим, маникюр. Увереността и сценичното поведение са определящи за финалния резултат. Опитът е предимство“ – казва Ралица и като дебютант заема 7-то място. Това запалва в нея желание да постигне по-добро класиране в следващите турнири. За амбициозната млада дама това е своеобразен успех, защото нейното име застава съвсем близо до тези на утвърдените участнички, което не е никак малко.

„За мен спортът е живот. Не мога да си представя какъв би бил животът ми без удоволствието от тренировките. Фитнесът е моята страст, която съпътства ежедневието ми и ме кара, да се чувствам пълноценна“. Наред с тренировките, ученето и работата Ралица Кашинова е и фитнес модел, рекламно лице на различни марки за спортни дрехи.  Снимала  се е за някои водещи списания в бранша, давала е интервюта и мнения по различни теми, свързани със здравословния начин на живот, тренировките и храненето. Занапред със сигурност има много отворени врати пред себе си и не смята да ограничава избора си на развитие в днешното гъвкаво и мобилно време. „Имам планове да се реализирам в сферата на медиите  като паралелно с това да се занимавам с фитнес. Никога не съм била пред дилема кое от двете да избера, защото животът ми досега ме е научил, че мотивацията и амбициите надделяват и човек може да е успешен в много сфери, стига да се бори упорито и да се доказва като можещ и успешен“.  Самото състезание е дало силен тласък на желанието и да пробие в тази сфера, въпреки че е наясно, че няма да е никак лесно – „. Аз се престраших – направих първата крачка. Оттук нататък всяка следваща ще е по-голяма и по-стабилна, за да бъде качествено извървян един дълъг път – мечтаният път!“

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close