ОбществоРегионалниСамоков

ДГ „Белчинче“ с групови и индивидуални награди от Световния шампионат по фолклор World Folk 2020

Aнна Манова

 Вокална група „Белчинче“, под ръководството на Даниела Георгиева, прибави още едно отличие към актива си, този път от участието си в Световния шампионат по фолклор World Folk 2020. Изданието е юбилейно десето и се проведе онлайн в резултат на пандемичната обстановка.

Групата, която е към белчинското читалище „Светлина – 1909“, се явява за първи път в надпреварата и спечели отличие Втора степен и откритие на фестивала. А изпълнителите Крум Рисинов, Мартина Дибекова и Ивана Зърнева се окичиха с индивидуални награди Трета степен. Наградите си посветиха на създателя на група Симеон Пешов.

Конкурсът е световен шампионат със силно международно участие. Негови организатори са Световната асоциация на фолклорните фестивали – WАFF, Европейска асоциация на фолклорните фестивали – ЕАFF, World Folklore Academy. Провежда се с подкрепата на Юнеско. Основната задача на организаторите е да дадат възможност за изява на творчески колективи и включването им в конкурсна програма, определяща най-добрите от тях. В конкурса участие взеха фолклорни ансамбли, фолклорни певчески и танцови групи, хорове, клубове за народни танци, групи за стари градски песни, духови и фолклорни оркестри, индивидуални изпълнители. Всеки един можеше да участва със занет видеофайл, който е регламентиран в определено време. Приемането на заявките бе до 14 септември, а на 15 септември те бяха публикувани в специална платформа на сайта на ЕАФФ и бе даден старт на онлайн гласуване. Журиращата комисия заседава на 22.09, като водещо за тях бяха нивото на сложност, представяне и сценично поведение, а резултатите станаха ясни на 24.09.20 г.

Вокална група „Белчинче“ се представи с акапелно изпълнение, каквото бе и условието за участие, на песента „Пиле пищи“. Тази песен е типично белчинска, а ръководителката я научава от жените от село Белчин. Групата е създадена преди 7 години, а участниците в нея са от 6 –годишни до единадесетокласници. В момента тя наброява девет изпълнители. Миналата година, със съдействието на Симеон Пешов, успяха да запишат CD албум с всички автентични песни, които са научили от началото на създаването си. Поради епидемиологичната обстановка фестивалите в страната бяха отменени. Тази година „Белчинче“ участва в два онлайн конкурс. Като предходния бе през май месец, отново виртуално – „Лазарница“, организиран в Елин Пелин. Там децата на Даниела Георгиева взеха първо място и парична награда. А от октомври стартира новия творчески сезон.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close