ОбществоРегионалниСамоков

ДГ „Белчинче“ с високи отличия от фолклорния шампионат в Хисаря, злато за Мартина Дибекова и сребро за Крум Русинов и Ивана Зърнева  

Анна Манова

Детска група „Белчинче“ при НЧ „Светлина“ с. Белчин бе отличена от номинираните за Гран при от Деветото издание на Балкански шампионат по фолклор „Евро фолк – Жива вода 2021“ с бронзов медал и бронзов плакет. Фолклорният фестивал се проведе между 3-7 юни в гр. Хисаря.

Освен престижната награда за момичетата от групата, с отличия се завърнаха и трима изпълнители. Златен медал спечели талантливата певица Мартина Дибекова, а със сребро се окичиха Ивана Зърнева и Крум Русинов. Ръководител на певческата група и на индивидуалните изпълнители е Даниела Георгиева.

Организатори на Балканския шампионат са Европейската асоциация на фолклорните фестивали – ЕАFF, Euro Folk Akademy, община Хисаря. Провежда се в рамките на Музикални празници „Евро фолк”. В него участие взеха колективи от Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Косово, Македония, Черна гора, Сърбия, Хърватия, Словения, Румъния, Турция, Италия и България. Целта на шампионата е да популяризират традиционните народни изкуства и да се запази многообразието на основните традиционни ценности и идентичността на различните националности.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close