ОбществоРегионални

Двукратният олимпийски шампион Армен Назарян даде своята рецепта за успех на състезателите от самоковския клуб по борба

Анелия Балабанова

Двукратният олимпийски и трикратен световен шампион Армен Назарян гостува на самоковския клуб по борба и разказа за живота си пред учениците от СУ „Никола Велчев”. Той е сред най-титулуваните борци в историята. Два пъти е определян за номер 1 на планетата, а освен това е приет и в „Залата на славата”. „Човек когато пребори себе си, тогава може да пребори света” – коментира Васил Сайменов пред събралите се подрастващи състезатели. Като допълнение той сподели, че са необходими труд и постоянство, за да дойде и успеха. Армен Назарян е живият пример затова.

Животът му не е бил никак лесен, а търсенията и стечението на обстоятелствата го довеждат в България. „В Армения не ми дадоха кола, апартамент, а 10 000 долара не стигаха да си ги купя. Трябваше да помисля за бъдещето си, ако не дай Боже, се контузия. Всичко се случва, затова след Атланта дойдох в България да се състезавам за “Славия-Литекс” – сподели олимпийският шампион в отговор на отправен към него въпрос. Не спести благодарностите си към Гриша Ганчев и тогавашния президент на страната Петър Стоянов, които са му е помогнали в този труден за него момент. Езиковата бариера е само една от трудностите, които е трябвало да преодолее.

„Спомних си за моето детство. То беше съпътствано от много труд, пот, лишения и контузии. Трябва да има дисциплина, уважение към треньорите и отбора” – заяви още  Армен Назарян. Самоковската школа е една от водещите в страната и по думите му една от причините затова са подходящите условия – зали, фитнес и други спортни съоръжения. „Тук има предпоставки да се изграждат добри борци, които да печелят медали и радват Самоков” – заключи олимпийският медалист.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close