Общество

Двоен празник в Горни Окол

IMG_0399Димитрина Божилова

И ние, в самоковско, си имаме Слънчев бряг, макар че тук няма море. Така наричат селото, кацнало като чайка на баирите, огрявано през целия ден от слънцето. Горни Окол – едно от двете Околии, но наистина красиво и слънчево село. Тези дни неговите хора посрещнаха гости, за да отбележат не един, а два юбилея – 90 от читалището и 180 години от откриването на начално килийно училище. Председателката на читалището Таня Божкова и членовете на настоятелството вложиха много сили, за да осъществят на дело празника. Божкова беше съчинила стихотворение за Г. Окол и този свитък очакваше своите гости на всеки стол в красивата зала. А тя беше допълнително разкрасена от стотиците снимки на съставите от читалището. Стените бяха заети и от многобройните грамоти, дипломи и медали, донесли славата от различни фестивали и празници. На маса имаше и плакети от Сапарева баня, Копривщица, Пещера и други фестивални градове. Още една изненада очакваше всеки, дошъл да уважи двойния празник – специално изработени магнитчета с разтворена книга и перо.

Тържеството откри малката Маргаритка Бочева с химна на България. И изведнъж се чу звън- старият училищен звънец, раздвижен от ръката на Албена Николова, ни покани символично в школото, а Албена изрецитира стихотворението за Горни Окол, което  ще се пее след  време и като песен от  ЖФГ „Околийка”. Жените изпълниха с усмивка няколко песни, с които поздравиха присъстващите в препълнената зала. Своето слово, по случай двата празника, Таня Божкова произнесе с много вълнение, разкривайки накратко тяхната история. Някогашният поп и учител Георги Михайлов събира 30-тина ученици и през 1835 г. в селото е основано начално килийно училище. По-късно, през 1926 г. е открита и Прогимназия.

Читалището – това истинско огнище на култура и възпитание стана любимо място на тези, които обичат българския фолклор, история и обичаи. Днешната фолклорна група с красивото име „Околийка” е достоен последовател на някогашните певци и певици. Не може с няколко думи да се разкаже всичко, което е ставало през годините. Важното е, че духът е жив.

Младостта превзе сцената с песни и танци, за да зарадва душите, сърцата и очите на присъстващите в залата. Малките певици Маргаритка Бочева , Виктория Бочева, Мария и другата Вики бяха изпратени с бурни аплодисменти. Танцьорите от читалище „Младост”  с ръководител Станислав Крумов, така вдъхновено се отдадоха на своите танци, че чак Илия Луков им ръкопляска. Той беше скъп гост и изпя песни от своя богат репертоар. Докато той пееше, млади и големи се заловиха на хоро.

Бяха прочетени поздравителни адреси от Ирена Коцева, от зам.-управителя на Софийска област Николай Николов. Лили Шуманова – председател на читалище „Младост” изрази своите приятелски чувства, а Д. Божилова им поднесе и един кашон с книги за библиотеката. Сръчните горнооколски майсторки нагостиха всички с баници, пити, сладкиши. За юбилеите се бяха погрижили и от фирма „Дусман”. Празник стана и макар, че този предпоследен ноемврийски ден беше доста студен, сърцата и душите бяха стоплени с много любов.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close