ОбществоРегионалниСамоков

Две самоковчета са с престижни награди от национален конкурс за авторска приказка

Анна Манова

Две талантливи самоковчета са отличени с престижни награди от Национален детски конкурс за авторска приказка 2023 г. В тазгодишното дванадесето издание на „Ще ти разкажа приказка“ са се включили над 300 деца между 9-15 години, разделени в две категории. Само 21 деца са отличени с награди. Конкурсът се организира от Столична община, а негов председател е писателят, поет, автор на произведения за деца и член на Съюза на българските писатели Георги Константинов.

В по-малката категория / 9-12 г./ на трето място е отличена Леана Цури с написаната от нея „Приказка с чадърче“. Леана е родом от Самоков, но учи и живее в Благоевград. Тя е възпитаник на Трето основно училище „Димитър Талев“. Приказката на Леа е отпечатана в сборник  с останалите пет първенци в конкурса.  Малката писателка сподели, че посещава литературен клуб в града, а малко по-късно показа, че освен че пише приказки умее и да пее. Леана поздрави всички присъстващи с едно свое изпълнение. Отличие в по-голямата възрастова категория /13-15 г./ получи шестокласничката от ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“ Любомила Георгиева. Тя впечатли председателя на комисията с приказката „Моят малък рижав приятел“. Георги Константинов  призна, че е останал приятно изненадан от идеята на приказката и приложената към нея илюстрация, която също е дело на Любомила. Самата Любомила подчерта на награждаването, че в живота е важно да имаш приятел, пък било то и малко рижаво коте.

Наградите си отличените малки писатели получиха в Научно – образователния детски център „Музейко“ в присъствието на зам.-кмета на София Мирослав Боршош и директора на дирекция „Култура“ Биляна Генова.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close