Регионални

Две незаконни ромски постройки станаха на прах

Със заповед на кмета на общината е разпоредено събарянето на две новопостроени сгради в имоти в „7-ми квартал”.

 

7mikwartalНа 16.02.15 г. беше крайният срок за доброволно изпълнение на заповедта. При неспазаване на разпорежданията, общината преминава в принудително изпълнение. Заповедта е издадена в следствие на направена проверка и констатации от експертите по незаконно строителство. Собствениците на имотите са наематели на общински терени, но нямат никакви строителни книжа и документи за новите сгради. Те заявиха, че сами ще съборят постройките си, за да могат да съхранят материалите.

При първата къща, която беше обект на събаряне се бяха събрали голяма част от жителите на квартала, като се опитаха да защитят своя съкварталец, че построеното жилище му е необходимо, тъй като живее в рушаща се сграда с две малки деца. Разбира се това не е оправдание за незаконните действие. Наистина къщата, която обитават в момента е полуразрушена с ужасни условия за живеене, но от общината се дава възможност за закупуване на право на строеж и типови проекти за изграждане на жилище. Събралите се роми призоваваха да се съборят всички незаконни постройки в цялата махала и да им се даде възможност да построят законни жилища със законен ток и водопровод.

Другата постройка, обект на събаряне за днешния ден също започна да се разрушава от собствениците си. По този начин чрез доброволно изпълнение те освен че съхраняват строителните материали, но си спестяват и разходите по принудително изпълнение на заповедта. На същата улица е започнат нов строеж, също незаконен, който беше забелязан от експертите по незаконно строителство и предстои общината отново да се самосезира и да започне процедура по премахването й.7mikwartal2

От приетите промени в закона за устройство на територията, които дадоха правомощия на общините за контрол по незаконното строителство, община Самоков е издала предписания за събарянето на 10 новозапочнати строежи. Интересното е, че вече се наблюдава нетърпимост и у самите жители на ромската махала към условията там и желание да имат законни постройки и нормални условия за живот. Ясно е, че проблемът в ромската махала може да се реши кардинално с премахване на гетото. Дано възможностите за финансиране на интеграционни проекти, които дава новия програмен прозорец, да бъдат насочени и към премахване на гетата.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close