Култура

Две арфи и една гайда бяха подарък за самоковци в Нощ на музеите

Анна Манова

Целият месец май премина под знака на културните събития. Като сред тях беше и Международният ден на музеите – 18 май, когато в препълнената зала на Историческия музей – Самоков беше представена книгата „Златен извор”, базираща се изцяло на богатото културно наследство, завещано от краеведа Мария Йончева. Книгата е уникална по своята същност и е отнела две години усърден труд на целия екип на самоковския музей, за да види бял свят точно на тази дата. И както спомена директорът на ГИМ – Самоков Веселин Хаджиангелов, явно ден на музеите не е достатъчно, затова от няколко години се чества и Европейската нощ на музеите, като целта е да се погледне под друг ъгъл на историческото наследство, и удобство за всички онези хора, които поради ангажираност през делничните дни не успяват да посеят музеите.

От своя страна от Исторически музей – Самоков се бяха постарали да превърнат тази Нощ на музеите в своеобразен празник за сетивата. Това се случи на 20 май /събота/. От 20:00 часа в Художествена галерия „Проф. Васил Захариев” имаше подготвена музикална програма, включваща две арфи и една гайда. „През този месец се натрупаха много празненства. Отбелязахме Международния ден на музеите на 18 май, сега и Европейската нощ на музеите. И нека да приключим културната седмица с един изключително интересен и нетрадиционен концерт, какъвто е концертът на арфа. Две арфи, че даже и гайда, колкото и далечно да звучи, вярвам, че ще се убедите, че те могат да направят едно истинско съзвучие”, каза пред аудиторията директорът на ГИМ Веселин Хаджиангелов.

На гости в Самоков с този изящен инструмент, какъвто е арфата, беше известната българска арфистка Анжела Маджарова. В концерта, редом с нея се изявиха и две талантливи самоковци деца – малката арфистка Лора Карапанчева, а на гайдата беше нейният брат Давид Карапанчев. Съвместно те поднесоха една стилна и приятна програма, като успешно събраха на едно място художественото творчество, което е част от постоянната експозиция в галерията и нежната мелодия на арфата. А към тях се включи и един от най-българските инструменти – гайдата.

 

 

 

 

 

„Изключително съм щастлива да споделя тази специална нощ с вас. Да съберем две изкуства на едно място – живопис и музика. С голямо удоволствие приех поканата. Опитах се да събера различна програма от различни епохи, от различни стилове, защото арфата има славата, че е романтичен, нежен инструмент. Обаче тя е инструмент като всички останали и е изразно средство на всякакви емоционални състояния и картини, цялата палитра на човешките емоции”, спомена Анжела Маджарова.  След това музиката на нежните струни на арфата изпълни пространството, а бурните аплодисменти на присъстващите доказаха, че разказаните истории чрез похвата на музиката са достигнали до адресата си. Аплодисменти получиха и самоковските талантливи деца. Малката Лора по нищо не отстъпваше на утвърдилата се вече Анжела Маджарова. Те освен индивидуални пиеси, направиха и няколко съвместни изпълнения. На финала се включи Давид с неговата гайда. Заедно с арфистката Анжела Маджарова изпълниха нов вариант на популярната песен „Девойко, мари, хубава”, с която доказаха, че макар двата инструмента да изглеждат напълно несъвместими, всъщност съвсем не е така.  Това изпълнение постави финал на подготвения концерт, а присъстващите изпратиха с аплодисменти Анжела Маджарова, Лора и Давид Карапанчеви.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close