ОбществоРегионалниСамоков

ДВГ „Медени звънчета” 25 години прославят уникалния самоковски двуглас

Анна Манова

Медените гласчета на талантливите възпитаници на ДВГ „Медени звънчета”, под ръководството на Даниела Георгиева, вече 25 години прославят нашия фолклор и града ни. С изпълненията си те заплитат невидима нишка, която неусетно достига до сърцата на хората и после никой не може да остане равнодушен.  Това е магията на българския фолклор. И те съхраняват в себе си ключа за него и знаят как да го представят, за да може да се запамети в душите на всички, които се докосват до него.

Детска вокална група „Медени звънчета” отбеляза своя юбилей в препълнената зала на читалище – паметник „Отец Паисий – 1859” в края на март /29.03/. Като всеки един присъстващ бе посрещан с програма на изпълненията на групата от униформени ученици от ОУ „Митр. Авксентий Велешки”. Водещ на събитието бе ангелогласната Габриела Даганова, която също през ученическите си години е била част от вокалната група. С видимо вълнение тя припомни, че вече 25 години ДВГ „Медени звънчета” прославят не само богатия и пъстър български фолклор, но и уникалния самоковски двуглас. През всички тези години вокалната група се е превърнала в емблема както на училището си, така и на Самоков. И където и да са участвали на конкурси в страната и чужбина навсякъде са били оценени по достойнство и са се връщали с множество отличия.

„Фолклорната песен ни понесе на крилете си, завладя ни, грабна ни и никога няма да ни пусне, защото граденото с обич омайва с великолепието си, буди възторг, радва и те понася към слънчеви хоризонти. Песента както някога така и днес носи онзи заряд на гордост, че принадлежим към един народ със славно минало, неповторими традиции, обичаи и ритуали, които като навързани златни пендари украсяват снагата българска. За нас ръководителят на ДВГ „Медени звънчета” пося семената на народната песен в нашите души. Направи го с обич, с невероятно умение, с мисия никога да не секва любовта към българския музикален фолклор”, подчерта Габи Даганова.

След това на сцената се заредиха бивши и настоящи певци от различни възрасти, които пременени в народни носии поднесоха пъстра фолклорна броеница от акапелни песни, двуглас и под съпровод. Фолклорната песен изпълни пространството, а публиката приветстваше с бурни аплодисменти таланта на всички участници. От сцената прозвучаха „Бела ружа”, „Играли баби”, „Изгреяло ясно слънчице”, „Чичовите конье”, „Даньова мама”, „Сребро се ляло”, „Мавро льо мавродо”, „Яна овчар лъгала”, „Росни ми” и др. Изпълнение на гайда допълни още повече атмосферата. Виктор Джоргов поднесе „Гайдарски мелодии”. В програмата се включиха сем. Чаушеви, които изпълниха няколко произведения, част от които обработени или по музика на Вели Чаушев. Сем. Георгиеви се представиха с песента „Първом, първом”, а специална изненада бе подготвил синът на г-жа Георгиева – Апостол, който изсвири обработка на „Слънчице, мило”.

Във всички участници в Детската вокална група Даниела Георгиева е успяла да посее семенцето на любовта, отношението и признателността към българския музикален фолклор. И през всичките тези години го поднася с изключителен професионализъм и отдаденост. Цялото й семейство се занимава с музика и го прави с не по-малко уважение и обич. Признание за заслугите през тези години идва от много страни.

„Тя е неуморна, търсеща, прецизна и взискателна. Музикант със стил и висок професионализъм”, възкликва за нея директорът на НУФИ „Филип Кутев” Мария Градешлиева. Народната изпълнителка Светла Караджова с уважение възкликва: „Човеколюбива, всеотдайна, даряваща щастие и надежда в очите на талантливите деца на град Самоков”. А фоклористът Дочка Къшева споделя, че Даниела Георгиева може да вдъхне живот във всяка песен и да я превърне в истинско произведение на фолклорното изкуство. По повод юбилея Къшева бе посветила стих на вокалната група и нейната ръководителка.

Директорът на ОУ „Митр. Авксентий Велешки” Ирена Коцева също не спести топлите си думи към таланта и всеотдайността в професията на Даниела Георгиева, която вече 30 години е част от колектива на училището. А ДВГ „Медени звънчета” са се превърнали в духовна емблема на училището и духовен посланик на уникалния самоковски двуглас. Не на последно място, благодарение на дейността на Георгиева и нейните ученици училището получава статут на иновативно, единственото такова в града. „На сърце, отдадено на музиката годините не му тежат, а му добавят стойност”, заключи Коцева. Самата Даниела Георгиева на успя да скрие вълнението си и благодари на всички, които са били и са част от групата през годините. За всички певци имаше специално подготвени юбилейни плакети, връчени им лично от директора на училището. На финала талантливите музиканти изненадаха своята ръководителка с голяма торта. А публиката изпрати с аплодисменти изпълнителите.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close