Общество

ДВГ „Медени звънчета” и „Белчинче” прославят самоковския фолклор у нас и в чужбина

Анелия Балабанова

Георгиева (1)Талантливите певици от ДВГ „Медени звънчета” при ОУ „Митр. Авксентий Велешки” и тяхната ръководителка Даниела Георгиева изпращат една изключително успешна учебна година. Тя започна с традиционно участие на фестивала в Приморско „Орфей пее с морето” по покана на организаторите. Участници в събитието са и представители на музикалните училища в Котел и Широка лъка, което дава възможност на самоковските деца да се запознаят с един по-професионален поглед върху музиката и професионалната сцена. През есента вокалната група за пръв се изяви на националния конкурс „Пиленце пее” и се завърна със златно отличие. Събитието има за цел да съхрани, обогати и разпространи песните на великата певица Надка Караджова и българския фолклор, който няма аналог в света и неслучайно е наричан „Осмото чудо на Земята”. Следващият гастрол на младите самоковски изпълнители беше в края на март на „Орфеево изворче” в Калофер, откъдето се завърнаха със сребърен медал.

От 5 до 8 май ДВГ „Медени звънчета” участва в концерт, който се проведе в град Бощени. Родни състави представиха българската култура пред румънската общественост. Това пътуване беше осъществено благодарение на финансовата подкрепа от ръководството на ОУ „Митр. Авксентий Велешки” и средствата, отпуснати с решение на ОбС – Самоков. Следващата спирка по пътя, осеян с победоносни участия беше на етнофестивала „Децата на Балканите – с духовност към Европа” в Хасковски минерални бани. Форумът има конкурсен характер, а момичетата от ДВГ „Медени звънчета” се изявяват за 2-ри път на него като се завърнаха със спечелено първо място и купа. Организатори на проявата са община Хасково и КНСБ. Миналата година доц. Мария Георгиева от БАН поздрави ръководителката на самоковския състав Даниела Георгиева, а тази им предостави диск с 26 песни, автентичен фолклор от самоковския регион, които биха попълнили репертоара. Индивидуално се изяви Александра Филипова, която с песента си „Лепа Яно” спечели специалната награда на БНР – Благоевград  – запис в радиото. Като цяло групата изпълнява автентични песни от самоковския край и шопски песни със съвременен синбек.

Успехи постигна и другата група, ръководена от Даниела Георгиева – „Белчинче” към НЧ „Светлина” – с. Белчин. Тя е сформирана от четири години, но в последно време има доста запомнящи се участия.  Равносметката от националния конкурс „Орфеево изворче” в Калофер е сребърен медал. Отличие /сребърно/ заслужи и Мартина Дибекова с индивидуално изпълнение. Благодарение на подкрепата от фондация „Възраждане на Белчин”, групата взе участие и в концерта в Румъния, където се представи с песни от Белчин. Солово се изяви Мартина Дибекова и като дует Иванина Станкева и Кристина Симеонова. Сега предстои заслужена лятна почивка за момичетата, а наесен отново с песен.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close