Култура

Два юбилея в Драгоман

Dragoman1Димитрина Божилова

Привет, читалище любимо,

днес одата на радостта запей,

щастливи, че на този свят те има,

честит деветдесет годишен юбилей!

Този стих е посветен на читалище „Драгоман”, което преди почти столетие на 6.XI. 1925 година слага основите на това огнище на духовност. Вече 90 години прави населението от Драгоман и областта щастливо, че го има. В началото още започват да се основават театрални, певчески, танцови и др. състави, които и днес пренасят през годините славата на своите самодейци. Първият председател е Петър Димитров – директор на училището и под протокола за основаване за основаване на читалище „Драгоман” своя подпис слагат 22 драгомански родолюбци.

През 2014 година дългогодишният председател Благой Божилов отстъпва мястото на младата и също така амбициозна Албена Дончева. През 2001 г., когато светът навлезе в своето ново хилядолетие, Благой Божилов слага началото на „Нишавски хоровод”. Идеята е състави от двете братски страни, от двата бряга на р. Нишава – България и Сърбия да демонстрират добросъседски отношения, да пеят и играят, за да покажат красотата на фолклора си.

И оттогава до днес в този наш граничен град всяка година в навечерието на големия български празник 24 май, на сцената пред читалището се играе, пее и свири. Посещават го състави и групи от цялата страна. Малки и големи, баби и старци, млади хора и дечица показват своето желание да съхранят обичаите и фолклора на своите родни места.

Много състави от Врачанско, Видинско, Пернишко, Кюстендилско, Софийско се вляха в тази голяма приятелска река на творчеството. Оценявани от академик Манол Тодоров, от Димитър Носков – член на Съюза на музикалните дейци, от Ангел Божилов и Благой Божилов, съставите се стараеха да покажат своите възможности. Нашите бяха като разцъфнали цветя в градините, гласовете се виеха заедно с птиците, усмивките и младостта бяха едно прекрасно чудо, на което ние всички се радвахме.

От Самоковска община участие за първи път взеха ДФГ „Българка” и ЖФГ „Орлица” с ръководител Румен от Бели Искър. Не е лесно да се изправиш пред стотици очи да пееш, но първоначалният  смут бързо премина – децата и жените изпълниха добре своите песни. Само преди две години в СОУ „Отец Паисий” директорката Минкова /снаха в Радуил/ и учителката по музика Силвия Ненова събират 12 деца от 7 до 9 клас и правят младежки  танцов състав. Хореограф им става Станислав Крумов и той е успял да научи на доста стъпки младите танцьори. На всички състави бяха раздадени юбилейни медали, книжката „Живец на духовността”, посветена на 90-годишният юбилей на читалище „Драгоман”, грамоти и цветя. Мога да кажа с удоволствие, че с Драгоман ни свързва 12-годишно приятелство. Техните състави, заедно с Благой Божилов и Росен Димитров, са наши гости и участници във всеки всеки Бобфест в Радуил, а радуилки и състави от Община Самоков са гостували на „Нишавски хоровод”.

Приятелството ни се крепи на уважение и на общата ни обич към българското фолклорно богатство, което се стараем да пазим и предаваме на идните поколения.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close