ОбществоРегионалниСамоков

Два златни медала за бабите от Радуил от Национален фестивал в Царевец

Анна Манова

Отлично представяне направиха бабите от село Радуил на Осми национален фестивал „Фолклорен извор”, състоящ се в село Царевец, община Свищов. Гласовитите радуилки се включват за втори път в този форум. Тази година те се завърнаха с два златни медала и дипломи за участие. Със злато се окичи Групата за автентичен фолклор към пенсионерски клуб „С вяра и надежда”.  Вторият златен медал беше за триото, включващо Велика Стоименова, Гинка Атанасова и Марийка Григорова.

Фестивалът е ежегоден. Провежда в първите четири дни от месец август /02-05.08/ и е с конкурсен характер. Организатори на събитието, което събира на едно място любители на българската народна музика от цялата страна, са Сдружение „Фолклорен извор”, НЧ „Светлина – Царевец 1927”, кметство Царевец и Община Свищов. Фестивалът се провежда под патронажа на Министерство на културата. Участниците се оценяват от утвърдени професионалисти в областта на фолклора. Председател на комисията е фолклористът Юлия Цанкова, а членове – народната певица Гуна Иванова, проф. Елена Кутева /директор на ДФА „Филип Кутев”/, д-р. Силва Хачерян /държавен експерт в отдел „Регионални дейности“ на Министерство на културата /, народният певец Даниел Спасов, хореографът Димитър Манов и Генчо Генчев – председател на фестивала.

Със своите изпълнения на автентичен фолклор радуилки успяха да впечатлят многочленното жури, което в знак на признание стана на крака да ги аплодира. Това не е първо подобно признание за групата, която през юли се завърна със злато от Национален фестивал в Габрово. Трогателен момент за нашите жени е срещата с голямата народна певица Гуна Иванова, която лично ги поздравява и се снима с тях за спомен.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close