ОбществоРегионалниСамоков

Дванадесетокласникът Йордан Тенев ще изнесе беседа в Музея за първата журналистическа делегация в Македония

„Самоков 365“

Дванадесетокласникът Йордан Тенев ще изнесе беседа на тема: „Първата журналистическа делегация в Македония – 1942 г.“, която е част от Европейска нощ на учените 2023 K-TRIO. Тя ще се проведе на 20 септември /сряда/ от 18:00 часа в посетителския център на Историческия музей в Самоков. Предвижда се и дискусия, в която да се включат ученици от град Самоков.

Българският фотограф и изследовател Петър Боев е назначен за ръководител на първата журналистическа делегация, посетила Вардарска Македония. Пътуването е проведено в периода от 8- 16-ти юни 1942 г. Делегацията посещава десетки градове, като са запечатани моменти от живота на българите във Вардарска Македония. Направени са над 100 фотографии, които откриваме прилежно подредени в албум, от личния архив на Петър Боев. Албумът е изцяло оформен лично от Петър Боев, като текстовете са красиво изписани. Освен тях е нарисувана подробна карта на посетените места по време на пътуването.

Снимките освен, че са прекрасни фотографски образци имат историческо и етнографско значение. Те са доказателство за автентичния бит на българите от македонската фолклорна област, останал характерен до средата на XX век. Петър Боев е личност, която е активна в много сфери на българския културен живот на ХХ век.

Йордан Тенев е ученик в ПГ „Константин Фотинов“, гр. Самоков. Той е един от създателите на литературен клуб „Агадор“ в гимназията, като същевременно участва и в училищния театър „Фантастиш“. Интересите му са в областта на новата и съвременната българска история и фотографията. През 2022 г. и 2023 г. е стажант в Исторически музей-Самоков.

Събитието е част от програмата “Изследователи в училище”, целяща да подкрепи и промотира бъдещи млади изследователи. Европейска нощ на учените 2023 се осъществява по проект 101061564 — K-TRIO — HORIZON-MSCA-2022-CITIZENS-01, финансиран от Европейския съюз по програма „Хоризонт Европа“, дейности „Мария Склодовска Кюри“.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close