КултураОбществоРегионални

Да съхраним българското

Димитрина Божилова

%d0%b1%d0%be%d0%b6%d0%b8%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b0-3Едно е да правиш репетиции или в пенсионерски клуб, или в читалището, друго е да стъпиш на сцената пред очите на стотици хора и най-вече на журито. То беше съставено от четири дами – всяка със свое виждане и оценка на изпълнените песни и танци. Начело беше странджанският славей Калинка Згурова, поетесата Надежда Захариева, водещата в СКАТ Бони Милчева и хореографката Нели Таскова. Те бяха поканени от Съюза на пенсионерите 2004 и Надя Касабова за участие в 11-я Национален преглед на пенсионерските клубове и читалищни колективи. Участие взеха 140 състава от цяла България с изпълнения на фолкрол, обичаи, стихове, хумор, стари градски песни и танци.

Три дни залата на „Позитано” 20, София се пълнеше с хора, отдали голяма част от живота си на нашия богат фолклорен свят. Пристигаха и се изявяваха състави от Софийско, Пазарджишко, Пловдивско, Чирпан, Асеновград, Сливен, Перник, Благоевградско, Свищов и др. Много красиви емоции изживяхме и с изпълнителите на неостаряващите стари градски песни с имена „ Виолетките” – София, Хризантеми” – София, „Настроение” – София, „Ехо от младостта” – Свищов, „Пловдивски ритми” – Пловдив, „Весели сърца” – Костенец и др.%d0%b1%d0%be%d0%b6%d0%b8%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b0-2

От нашата Самоковска община се отчетоха четири състава . ЖФГ „Детелинки” от Радуил се представи с автентични песни. ТС „Ибърски ритми” от читалище „Христо Ботев” – Радуил изиграха три хора. ФГ за автентичен фолклор от Горни Окол отново доказаха, че са много добри в тази област. Бабите от Шишмановската група към читалище „Младост 2003” – Самоков ни увериха, че и на преклонна възраст може да пееш не само за удоволствие, а и за другите. Всички наши групи бяха оценени с много добър и от журито, и от публиката. Цели три дни се наслаждавахме на красиви и пъстри носии, на млади и стари изпълнители. Песни и танци радваха с майсторско изпълнение. Гости от братска Македония – Радовиш и Певчески хор от Куманово ни показаха своя фолклор и получиха медали и фигурки „Св. София”.

Времето доказва, че чрез тези празници, фестивали, събори, българинът гребе с пълни шепи от дълбокия извор на българщината, за да го запази за идните поколения.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close