ОбществоРегионалниСамоков

Да си направиш домашна станция за фини прахови частици? Мисията е възможна!

Aнна Манова 

Да си измайсториш в домашни условия станция за фини прахови частици се оказва възможна задача. Само трябва да имаш отношение към околната среда, желание и елементарни технически познания. Или поне така стоят нещата по думите на 25-годишния Пламен Цветанов. Воден от личното си желание и интерес, младият мъж решава да си направи лична станция, която да постави в дома си и да следи от първо лице замърсяванията на въздуха в Самоков.

Прахът е основен атмосферен замърсител. Вредният му здравен ефект зависи главно от размера и химичния състав на праховите частици и от абсорбираните на повърхността им други химични съединения. Промишлеността, транспортът, енергетиката и битовото отопление са основни замърсители и източници на прах. През отоплителния сезон за по-голямото замърсяване допринасят изгарянето на твърди и течни горива в бита. Причина за това са ниските комини и специфичните метеорологични условия през зимния сезон, при които се намалява възможността за разсейване на атмосферните замърсители.

Темата за нивата на замърсяване на въздуха не излиза от актуалност, като периодично се появяват статистики и различни снимки, направени от птичи поглед, където дори с невъоръжено око се забелязва какъв въздух всъщност дишаме. Границите на замърсяване се повишават редовно. Вече е възможно в домашни условия всеки сам да си конструира станция за улавяне на фините прахови частици и да следи нивата им за собственото си населено място.

Самият проект стартира преди около 3 години в Германия. Популяризиран е в над 26 държави в света. В България той е въведен преди около 2 години. До момента има над 750 станции в различни градове в страната, като един голям процент от тях са концентрирани в София. Идеята на организаторите е да се изгради независима национална мрежа от над 1000 станции. От около месец вече и в Самоков има такава станция. Тя е направена от Пламен Цветанов. Интересен факт е, че Пламен всъщност е родом от гр. Кула, Видинско, а от около две години живее в Самоков, който той с усмивка нарича „нашия град”. Станцията се намира в дома на младия мъж. Подобно на почти всеки динамичен и съвременен човек се интересува от заобикалящата го среда и намира по-голям обем от информация в интернет. Именно от мрежата научава как собственоръчно може да си сглоби станция /airbg.info/.

 

 

 

 

 

 

„Запознах се с идеята чрез информация от интернет. Поинтересувах се и установих, че няма подобна станция в Самоков и реших да направя такава. Преди това изчетох каквото имаше като налична информация и през ноември месец поръчах частите. Те идват от Китай и се чака за тях около месец”, подчертава Пламен.

Неговата основна идея е хората да са по-информирани и по-отговорни, това е и водещата цел на проекта като цяло. След като частите от Китай пристигат той се залавя със сглобяването и проверката дали наистина всичко написано сработва.

„Самата станция представлява няколко електронни модула, които се сглобяват в едно. Вътре има сензор за улавяне на фини прахови частици и предавател за интернет. Той предава информацията на мрежата, която визуализира всички данни. Също така вътре има датчик, който отмерва атмосферното налягане, влажност и температура. Първата стъпка е да се зареди софтуерът в интернет модула, след това внимателно се свързват модулите, закрепят се един към друг и се слагат в колената. После я пускаме и правим конфигурациите с мрежата. След като се уверим, че всичко работи коректно, преминаваме към монтажа на станцията, допълва Цветанов.

Непосредствено след като я монтира в дома си и пуска кратка информация в интернет, с него се свързват няколко ентусиасти, готови да си направят и те такава. А Пламен с охота им заявява частите от Китай и без да се замисли им предлага услугите си за по-лесното й сглобяване, свързване и монтиране.

Цената на самия измервателен уред, с доставката от Китай и допълнително закупените захранващи кабели, излиза около 50 лв. И около час да се сглоби и свърже към интернет мрежата. Важно условие е да му се намери подходящо място на открито – да не е от вътрешната страна на балкон, в близост до огън или печка, както й да не изложен на пряка слънчева светлина. След като Пламен Цветанов сглобява уреда и му намира точното място в дома си прави и първите замервания. Това се случва на 1 февруари вечерта. Стойностите на замърсяване са в пъти по-високи от обичайните. Една от основните причини е отоплението на дърва и въглища. По неговите наблюдения и замервания най-голям пик на замърсяването е между 6:00 – 10:00 и вечер след 19:00 часа.

Това е важно, защото се отнася до въздуха, който дишаме и е особено опасно за хора с хронични заболявания. Прахът постъпва в организма предимно чрез дихателната система, при което по-едрите частици се задържат в горните дихателни пътища, а по-фините частици (под 10 m – ФПЧ10) достигат до по-ниските отдели на дихателната система, като водят до увреждане на тъканите в белия дроб. Деца, възрастни и хора с хронични белодробни заболявания, грип или астма са особено чувствителни към високи стойности на ФПЧ10.

„Важно е хората да бъдат информирани, защото от действията, които предприемаме днес зависи бъдещето на нашите деца, на нашия град. По статистика дневно в България умират около 50 души от белодробни и сърдечно –съдови заболявания, причинени от мръсен въздух. Мисля че във времето хората все повече ще се интересуват от състоянието на околната среда и какъв въздух дишат. Хубаво е ако повече хора в Самоков и околността решат да си направят подобни станции и по този начин измерванията ще са възможно най-точни и ще направим по-голяма мрежа, от която да се вземат средни стойности”, подчертава Пламен Цветанов.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close