Седмицата

Да се хванем за зелено – да, ама скъпо!

pazar 1Анна Манова

С настъпването на пролетта някак съвсем естествено бурканите с компотите, туршиите и зимнината остават на втора линия. На тяхно място на трапезата се настаняват свежите плодове и зеленчуци. Организмът има нужда от тях след дългите зимни месеци.

Тази година преди великденските празници цените на зарзаватите бяха доста завишени. Точно като по закон – това, което се търси най-много му се вдига цената. Тази тенденция се запазва и след това. На самоковския пазар можете да намерите всичко, но на каква цена е съвсем друг въпрос.

Да се хванем за зелено, да, но ще ни излезе соленко. Искате ли да имате свежест на масата, то тогава се пригответе сериозно да ви олекне бюджетът. Само за сравнение цената на една маруля достигна почти 2 лв. за брой. Ако към нея прибавите репичка, ще трябва да се бръкнете с 0.80 лв, ако добавите пресен лук – 0.60 лв за връзката и краставица на цена от 3.20 кг. Като теглим чертата, нищо чудно една салата да ви излезе към 4.00 лв., даже и отгоре. А ако обичате повече домати, можете да ги намерите на цена от 2.50 – 3.80 лв. Цената на пресните картофи варираше, като сега е 1.10 лв, зелето е 1.60 лв за кг, пресните тиквички са около 2.00 лв, спанакът също държи висока цена от около 3.50 лв. за кг.

Ако предпочитате да си хапнете плодове, то вероятно ще бъдете разочаровани, като видите, че ябълките са на стойност от 2.00 – 2.50 лв, а бананите ги изпреварват на 3.20 лв.за кг. Рекордьори в цените са пресните гъби, ягодите и лимоните, като някои от тях гонят 4.00 лв. за кг.

Нищо чудно, ако сте решили да си направите свежа салата, да си купите плод и килограм пресни картофи, пазарът да ви излезе около 10 лв.

Скъп се очаква да се задържи пазарът на плодове и зеленчуци и през идните празници и Гергьовден. Да му мислят пенсионерите с минимални пенсии от около 150 лв., както и тези с минимални работни заплати от 360 лв., за тях хващането за залено може да си остане само в сферата на желанията и в очакване на следпразнично намаление на цените.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close