ЛичностиЛюбопитноОбщество

Да се създаде фото клуб в Самоков, предлага Ради Каймаканов

Анна Манова

12648177_10206057620780647_1811226263_nМладият и талантлив самоковец Радослав Каймаканов, който от известно време е увлечен от фотографията, което от любителско се превръща в професионално занимание за него, има идея за създаването на фото клуб в Самоков. Воден е от желанието си за обединение на всички в бранша. В социалната си страница тази седмица той публикува апела си към всички желаещи да се включат с идеи.

„Предлагам да създадем фото клуб, да организираме общи снимания, срещи и какво ли още не. Със сигурност всеки може да научи нещо от другия. Да направим една хубава изложба със снимки на Рила, забележителностите в града, хората, различните спортове в града и така нататък. Това ще бъде крачка напред, та дори и повече за нас фотографите, както и за развитието на художествените изкуства в града ни”, беше написал на стената си Ради.

Идеята и желанието му са повече от логични предвид факта, че още от самия си зародиш фотографията е мерило за степента на индустриализация на едно общество. Нейното появяване в Самоков датира още от 60-те години на 19 век, което еднозначно показва, че самоковци са били пионери на всички придобивки на индустриалната революция в Европа. Самоковските патриоти наричали фотографията „светлопис” – изкуство на светлината. А историята на българската фотография започва с името самоковеца Атанас Карастоянов и неговите синове Иван и Димитър.

Радослав Каймаканов иска градът ни да има място, в което да няма разделение на фотографите и всеки да прави нещо самосиндикално. Той вярва, че в обединението е смисълът. И да има разбирателство помежду им. В доста от градовете в България има такива клубове, в които членуват по над 100 души, които се събират и правят снимки заедно, подкрепят се. „Искам да има развитие, решил съм да се занимавам с това и занапред и така ми дойде идеята да се обединим всички заедно, няма да вървя само аз напред. Но го искам най-вече, защото обичам града си и смятам, че има какво да се заснеме. Замислил съм изложби и още множество дейности. За сега имам подкрепа от страна на общината”, сподели Радослав Каймаканов.

Съвсем скоро ще стане ясно дали има място за обединение в сферата на фотографията и как ще се случват нещата занапред.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close