Слайд категория

Да се забавляваме в библиотеката!

SAM 2290 SAM 2288„Ваканция в библиотеката” е инициатива на общинска библиотека „Паисий Хилендарски“, която се организира вече в продължение на десет години. Целта им е да осмислят свободното време на децата през летните дни. Там всички малчугани могат да се научат на много нови умения в сферата на изкуството. Освен да опознават света чрез книгите, те развиват уменията си, като апликират, оцветяват, танцуват, пеят и рисуват.

   Всичко това нямаше да бъде същото без Нели Ковачка. От скоро е започнала работа в библиотеката, като поема щафетата от своята колежка Василка Фингарска. При срещата ни с нея Нели сподели, че най-накрая е намерила своето призвание. Рядко можеш да срещнеш толкова отдаден на работа си човек. Тя е много лъчезарна и с усмивка успява да обърне внимание на всички деца.

   Библиотеката се превръща в място за срещи и забавления на всички малки и подрастващи. Създава се безопасна среда, която отдалечава децата от интернет света и им предоставя място, на което могат да бъдат креативни. Тази инициатива е съвместна с библиотеката в четвърти квартал, където тази забавна и в същото време образователна програма се приема с интерес.

     Всяка седмица Нели лично изготвя програма, която информира предварително какви занимания ще има в този период . За всеки ден има тема над която се работи с децата, като например: „Малкият художник”, „В света на музиката”, „Сподели радостта от четенето”, „Сръчни ръце”, „В света на цветята”, „Тайнството на библиотеката” и други. По този начин децата избират кое ще бъде интересно за тях като задължително един от дните е посветен на четенето. Освен това два пъти в месеца се организира четене сред природата, което разнообразява ежедневието на децата. Има дни, посветени на информационно-библиотечните умения, които ще им бъдат полезни за в бъдеще. И всичко това се организира безплатно.

Материалите, които използват, се закупуват от бюджета на библиотеката или децата ги носят от вкъщи. Много важно нещо е, че се поддържа и историческата памет на децата. Например задават се въпроси, свързани с Васил Левски и след това за него им се разказва по-подробно.

     Все пак сме модерно общество и в библиотеката се стараят да съчетават модерното с традициите. Миналата година децата са направили кратко филмче, за да покажат какво са научили от обучението си по компютри. Обикновено в библиотеката се събират около четиридесет деца и то не само от Самоков. Има записани деца от Варна, Бургас, Благоевград, София, които заедно създават истински приятелства, въпреки разстоянието.

   Освен уменията, които придобиват децата, Нели ги учи и на много забавни игри, за които повечето от тях не са чували. Забавляват се и създават нови приятелства. А на децата точно това е им е нужно. Те копнеят за приятелства и игри, а в библиотеката успяват да ги накарат да се забавляват и същевременно да научат нещо. В двете библиотеки, веднъж месечно, децата посещават някоя забележителност в Самоков или отиват на излет до някоя местност край града ни. От библиотеката се стараят максимално на децата да им бъде интересно и полезно всичко това, което правят. Трудната част е финансирането, което не позволява те да се водят навсякъде.

   Заниманията с децата започват от юли месец, но Нели ни сподели, че тази година много малки ентусиасти са започнали да идват още в началото на юни. Този факт ни подтикна да попитаме какъв е стимулът да се работи с тези деца, защото знаем, че повечето хора не биха се съгласили поради много фактори. Отговорът ни беше даден от Василка Фингарска: „Моите наблюдения са, че в момента децата имат нужда от внимание и отношение към тях. Те си имат своя свят, те си имат нещата, които ги интересуват, а родителите са забързани в ежедневието си, ангажирани са с безкрайно много други задължения и не им остава време да видят наистина какво правят тези деца. Задават им елементарни въпроси, но няма кой да получи отговор. Това мое наблюдение ме е провокирало наистина да се опитам да дам част от времето си именно за отговори и общуване с децата. А те наистина имат нужда от общуване. За мен това е максима, забравена от съвременното общество. Всички смятат, че децата са много добре информирани и се справят с всичко в света перфектно, но те имат нужда от човешкото, това, което задоволява душата.”

   Към края на срещата ни ние сами се уверихме колко много неща са свършили децата досега. Видяхме всички неща изобретени от тях, като преспапие от буркан или гъбки от ролки тоалетна хартия и не само. Децата правят много неща от органични материали, като създават красиви неща и са креативни. Най-силно ни впечатли едно дърво, което дружно нарекохме „Дървото на таланта”, защото на него бяха закачени повечето от нещата, които децата са направили и се е получило една, по-различна галерия от творбите на малчуганите.

   Като излязохме от Детската библиотека, бяхме ентусиазирани и впечатлени от това, което видяхме. Децата са страхотни, изпълнени с желание за работа и четене, а още по-вдъхновяващо е да виждаш хората, които се занимават с тях и им дават цялото внимание, от което имат нужда. Горещо приветстваме всички родители да отведат децата си и да им подарят това страхотно преживяване. Библиотеката работи от 10:00 до 12:00 и от 14:00 до 16:00, като през това време децата ще се забавляват наистина добре и дните им ще минават бързо и интересно.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close