Самоков

Да помогнем на Криси да изкачва нови върхове

Анна Манова

Кристина Недялкова е едно слънчево, усмихнато и позитивно момиче. Тя е на 12 години и в момента е възпитаничка в ПГ „Константин Фотинов”. Самоковското момиче има затруднения при придвижването си и затова си помага с патерици.

Криси е родена със спина бифида, което означава неоформен гръбначен стълб. В следствие на това се получават допълнителни усложнения. При Криси са засегнати крачетата, но тя не е обездвижена. Веднага след раждането си, още на втория ден, и е направена наложителна операция. Като всяко забавяне води до допълнителни усложнения. Благодарение на родителите си – Виктория и Захари, които са свързани с планината, Криси е успяла да се изкачи на множество върхове. Виктория и Захари са планински спасители, които редовно организират спортни и планински мероприятия за деца с подобни затруднения. Те, заедно с още едно момче, стоят в основата на инициативата „Към върха”, която помага на трудно подвижни хора да усетят величието на планината.

Родителите на Криси успяват да възпитат у нея силен и борбен дух, показвайки й, че има ли желание, винаги ще се намери и подходящият начин. Криси е претърпяла няколко операции, а в края  на април и предстои първата ортопедична такава, на дясното краче, в Щутгарт, Германия.

От близо две седмици /края на месец март/ близки приятели на семейството  подемат кампания за набиране на средства за операция на тяхното момиче, за да може то да се движи по-спокойно и лесно. Направили са и страница във социалната мрежа – „Да помогнем на Криси”, където непрекъснато обновяват информацията и съобщават за поставени кутии в различни точки на града. В началото родителите на Криси се притесняват от подобен тип кампании, защото смятат, че все някак ще набавят необходимата сума. А тя е 23 700 евро. Но това не е никак лесна задача. Интересното е, че детето има право да кандидатства за финансиране за лечение от Фонда за лечение на деца, но получават отказ. „Както сте запознати Фондът за лечение на деца не функционира достатъчно добре. Ние подадохме документи, чакахме доста дълго отговори и накрая получихме отказ. Мотивите бяха доста странни. Преди да отидем в Германия на преглед, през 2015 година, ние попитахме дали тук може да бъде извършена операция на изкривеното стъпало, което води до изкривяване на коляното и до нестъпване. Беше ни обяснено, че такава операция може да бъде извършена, когато детето ни спре да расте, т.е на 18 години. Тогава Криси беше на 9-10 години и си представихме до какво изкривяване може да се стигне до тази възраст. Затова по препоръка отидохме в Германия, при проф. Вирт. Специалист в ортопедията. След като се върнахме с документите от чужбина и ни казаха, че операцията може да се извърши в България. Но след като веднъж ти казват едно, а после друго вече е трудно да се довериш. Освен това следоперативният период е особено важен”, споделят родителите на Криси пред „Самоков 365”.

Това е основният мотив да се върнат отново в Детска педиатрична клиника в Щутгарт за следваща операция. „До този момент подобна ортопедична операция не е извършена, защото разчитахме на рехабилитацията и каквото може да направи Криси със собствените си усилия. Но с израстването се оказва, че тя е наложителна, за да може да стъпва нормално и да се движи. Важно е да се подчертае, че адаптирането на едно такова дете в подобна ситуация зависи много от учителите, на които сме изключително благодарни. Искаме детето ни да води нормален начин на живот. Важно е и друго – да има достъпна среда не само за Криси, а за останалите хора с подобни проблеми. Хубаво е, че се мисли и работи в тази насока”, подчерта майката Виктория Недялкова.

Криси и нейните родители трябва да заминат за Германия на 13 април, а две седмици по-късно е планирана операцията. Ще останат там около месец за рехабилитация. В кампанията по набирането на средства са се включили с най-голям брой направени кутии учениците от СУ „Отец Паисий”. Хореографът Катрин Митева и нейните момичета от балетното судио „Кати денс” посветиха два от спектаклите си „Призвани от огън” на Криси и събраха около 1400 лв. До този момент събраната сума е 18 811, 73 лв. Кутии са поставени в магазин „Монтажи” , „Сити хляб”, магазин за препарати на бул. „Искър” 58, цветарски магазин „Магнолия” /до Мтел/, „Малката пекарна”, магазини „Браво”, ресторант „Таргет”, кафе-клуб „Мишел”, ски гардероб в х-л Ела, супермаркета в х-л Роял Плаза в Боровец, както и на няколко места в София.

Желанието на родителите на Криси е тя да върви напред още по-целеустремено и лесно към върха.

Банковата сметка, по която се набират средства е:
BG20BPBI79424005838602
Пощенска банка
Титуляр: Виктория Христова Недялкова

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close