Обща категорияОбществоРегионални

Да подариш усмивка и доза самочувствие на човек в нужда – мисията на Христина Керефейна

Анна Манова

Живеем в материален свят, в който все повече хората се вглеждат в себе си, в това как изглеждат и губят прекалено много време в следване на различни тенденции и общоприети норми за красивото. Всяко едно от тези неща е преходно. Но, да правиш добро никога не излиза от мода. Доказателство за това е младата самоковка Христина Керефейна, която е ангажирана в сферата на красотата вече няколко години. В момента има собствен фризьорски салон в центъра на Сапарева баня, а през последните около три години практикува същата професия в родния си град. Любовта я отвежда в Сапарева баня, където тя продължава да се занимава с фризьорство и където всъщност се ражда една много хуманна идея, а именно да помага на жени, които имат проблеми и носят перуки. Като съвсем безвъзмездно ги поддържа, измива, подстригва и по този начин подарява от сърце на тези дами доза самочувствие и им помага да изглеждат красиви въпреки обстоятелствата. Това се превръща в нейна лична мисия.

Този вътрешен подтик да направи нещо добро Христина получава при среща с жена, която посещава салона с молба да оформи прическата й. Оказва се, че дамата има здравословен проблем, в следствие на който и се налага да носи перука. Младата фризьорка се отзовава на искането на своята клиентка. Минава време и същата жена донася още една перука, която се оказва в недобър вид. След тази среща Христина си остава известно време за размисъл как точно може да бъде полезна на хора, изпаднали в подобно състояние и как тя чрез своята професия всъщност може да подарява усмивка. И то съвсем безвъзмездно! Христина започва да се интересува относно това колко струва една коса, която е от изкуствен косъм, какво се изисква за направата на една перука, къде се правят качествени перуки и най-основното какво се изисква за тяхното поддържане. Така стига до извода, че дори изкуствените перуки са изключително скъпи за джоба на средностатистическият българин, както и че за направата на една средно дълга перука са необходими около шест конски опашки. Поддръжката им също трябва да бъде прецизна, извършвана със специални продукти и четки. Христина Керефейна решава, че начинът, по който тя може да помогне и да подари надежда, усмивка и комфорт е да подарява поддържането им.

„Оказва се, че една перука от изкуствена коса е в порядъка на около 300- 400 лв. и тя не винаги е в добро състояние. Държавата отпуска минимална сума за перука, която даже е обидно малка. Когато става дума за перука от изцяло естествен косъм, там нещата са още по-сложни. За една средно дълга коса се изискват около 6 конски опашки, като от всяка коса се използват около 40%. И това я оскъпява допълнително. Поддръжката сама по себе си също е скъпа, защото се измива със специални шампоани и се суши със професионални четки, иначе изкуствената коса може да се стопи. Затова реших от моя страна да направя нови, модерни прически за своя сметка на всички дами, които имат нужда. Това е малък жест от моя страна – да им подаря самочувствие и да им помогна да изглеждат добре. Добре дошли са в салона ми”, поясни младата самоковка Хриси.

Христина има и неформално сътрудничество с Асоциация за превенция на рака – „Промени живота си сега!” Това означава, че всеки, който има желание да дари коса може да го направи отново при нея. Като самата Христина гарантира за това, че косата наистина ще бъде използвана по предназначение. На момента при нея се попълва формуляр, дарява се съответното количество коса, а Хриси я изпраща за своя сметка на Асоциацията. От своя страна дарителят получава сертификат за дарение от самата Асоциация, което удостоверява направеното добро дело.

„Мога да съдействам за изпращането на коса до Асоциацията. Всеки, който има желание да го направи може да се свърже и лично в социалната мрежа с хората, които отговарят за направата на перуки. А ако решат да е чрез мен, могат да ме открият във фризьорския салон, който се намира на центъра на Сапарева баня. Никога не е късно да направиш добро за някого!”, заключи Христина Керефейна.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close