Слайд категория

Да паркираш, където си пожелаеш– самоковски патент

driftИзумителна е изобретателността на самоковските шофьори, а и не само. Обикновено тези, които отиват на кафе с колата си имат непреодолимото желание да спрат точно до вратата на заведението, до стълбите му (ако има такива) в непосредствена близост до стола си. И от такава близост да наблюдават автомобила си. Като по този начин могат да затруднят целия достъп до съответното място, но това за тях не е проблем и не е от значение. Защото ако имаха капка съзнание, това нямаше да е обект на този текст. Заради удобство ли или заради гъзария няма никакво значение. А още по-интересена е ситуацията, когато съответните шофьори нямат необходимото място и са паркирали в такава близост един до друг, натъпкани като сaрдини, че трябва да направят своята маневра на площада! Звучи като тъпа шега, но си е самата истина. И всичко това само на 50 метра от полицията! Преди известно време на съответното място имаше колчета, които не позволяваха подобен тип своеволия. Както се появих, така и изчезнаха – причините са неизвестни. Но по-фрапираща е наглостта на водачите на движението да извършват подобни маневри в долната част на площада, когато там почти целодневно в хубавото време има малки деца, които карат колела или ролери, или просто играят на воля, а родителите са спокойни за тяхната безопастност.

Със или без ограждения площадът е пешеходна зона и такава трябва да остане. За някои неща трябва да се досещаме сами, а не непрекъснато някой да ни ги показва с пръст. А освен това е добре да има глоби, за онези, които се взимат за по-специални от простосмъртните хора. Или по друг начин казано – всеки трябва да си плаща за гяволиите.

Още по-нелогичени са подобен тип случки при положение, че в зоната на центъра има поне три обособени паркинга, а именно – на Читалище–паметник „Отец Паисий-1859”, на банката и на общината. Съвсем отделен е въпросът, че масово се спира на едната страна на музея, в малката уличка срещу полицията, където има изрично поставен знак, сигнализиращ, че паркирането и престоят са забранени.

В списъка с нередностите може с дебела черта да се подчертае спирането на жълтите павета, които в момента отделят Голямата чешма като пешеходна зона, там водачите паркират, за да си налеят вода или за да си свършат работа до центъра. Безумно е и спирането на кръговото по пътя за Боровец.

Наглост, манталитет или просто необходимост да се нарушават правилата – преценете сами.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close