Седмицата

Да опазим даровете на природата

IMG_9869Димитрина Божилова

5 октомври 2013 година се смята за началото на един нов празник за с. Говедарци. Известна е красотата на това село, разположило своите къщи сред вековни гори и големи тучни поляни. Място е за отдих в близките хотели и хижи, писти и Мальовица. От поляните и горите говедарчани взимат много неща – плодове, билки, зеленчуци, мед и др. И точно на тези дарове беше посветен фестивалът под мотото „Дар от природата”. И както снежната топка, колкото повече се търкаля, толкова става по-едра и силна, така и празникът по идея на читалище „Христо Ботев” и неговите стопани, начело със Спаска Костова, подкрепяни от кметството и Община Самоков набира скорост. Тази година той беше много по-богат откъм фолклорни състави не само от Самоковска община, но и от страната. Официални гости, начело със зам.- кмета Васил Сайменов, бяха посрещнати с хляб, мед и вино, получиха цветя и поздравления от домакините.

Начало на фестивала дадоха самодейните групи от Говедарци – Женска фолклорна група с ръководител Даниела Георгиева и ДТС с ръководител Георги Крушарски. Новото за тазгодишния празник е, че е вече със състезателен характер – ще има класиране, грамоти и медали за най – добрите. Такива бяха доста и за това, кои щяха да се приберат по родните места с признание, решаваха двете дами от журито: Светла Цветкова е завършила Пловдивската академия за музикално и танцово изкуство, Маргарита Кръстева – НБУ в София. Двете много старателно следяха изявите на групите, споделяха мнения и даваха своите оценки за съставите от Самоковска община. Почти всички селища бяха изпратили певчески и танцови групи – Маджаре, Мала църква, Бели Искър, Белчин, Клисура, Райово, Рельово, Марица, Ярлово, Драгушиново, Доспей, Злокучане и Самоков. Всички те мериха сили с гостите от страната: Перник, Долни Раковец, Другар, Радомирско, Пещера, общ. Земен, Равно поле, Нови хан, Варвара, Пазарджишко, Градец, Видинско, Дупница, с. Бистрица, с. Овчарци, Сапарева баня.

Всички се стараеха да покажат какво са научили по време на репетициите, да покажат колко обичат нашия фолклор, да предадат на младите своите песни и танци, за да ги пренасят през годините.

Зрителите в салона се радваха на разнообразни танци на танцьорите от далечното с. Градец. Те изиграха цели 9 хора, различни по стъпки и ритъм. Танцьорите на Кирил Амбарков от Дупница едва се побраха на сцената. Варварчани от Пазарджишкото село веднага спечелиха сърцата на присъстващите със своите чудесни изпълнения. Възрастните певци и танцьори от различните клубове показаха, че за песните и за танците възраст няма – обичаш ли ги, отдаваш се на тях с удоволствие.

Докато на сцената се вихреха хората и звучаха песните, горе на малкия салон на читалището масите бяха отрупани с вкусотии, приготвени от майсторките от селото. Различни по форма и вид напитки, кексове и др. сладкиши, готвени манджи, баници, торти, които след приключване на първия ден от празника бяха раздадени и хапнати с удоволствие.

На първия етаж пък своите сергии бяха разположили производителите на мед и медени продукти, плодове, зеленчуци, мляко и млечни произведения, на вълна и плетива, гоблени и икони и др.

Скъп гост на празника беше младата и чаровна певица Ива Давидова, която зарадва всички с песни и много усмивки.

След закриването на фестивала от кмета на селото Бойчо Шуманов, всички се хванаха на едно голямо приятелско хоро.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close