Самоков

Да има или не в централната градска част паметник на ракетчика, това е въпросът

Анелия Балабанова

ракетчик2Да има ли или не паметник на ракетчика в Самоков и къде да бъде разположен? Около тези въпроси дискутираха съветниците по време на редовното месечно заседание на ОбС-Самоков, проведено навръх Благовец.

Докладната записка беше внесена за разглеждане от кмета В. Георгиев в ПК по Устроиство на територията и екологията във връзка с постъпило заявление от  Инициативен комитет за изграждане на артилерийско-ракетен мемориален комплекс, Национален клуб на артилеристите и ракетчиците, Клубове на ракетчиците в София и в Самоков, Общински съвет на ЗОСЗР – Самоков и Клуб ракетни войски и артилерия – „Олимпий Панов” относно изграждане на „Паметник на ракетчика”. Има и внесена подписка до кмета и Общинския съвет в подкрепа на предложението. В първата част особени спорове нямаше и преобладаваше мнението, че е хубаво да има такъв паметник.

Полемики се породиха около това къде да е разположен бъдещият монумент. Идеята на хората, внесли предложението, беше той да е на централно място – на площадката пред ДНА. Така ракетчикът ще заеме полагаемото му се място. Само, че в този район и в доста близък периметър около него са разположени оръдия, стели и други пазители на паметта и историята и ще се получи едно струпване. Това беше основният мотив на общинското ръководство, монументът да се разположи на мястото, където ракетните войски всъщност водят началото си – при поделението по пътя за Дупница като се обособи експозиционно пространство в близост до кръстовището между ул. „Македония” и ул. „Рилска малина”. „Идеята е градът да се разширява” – коментира градоначалникът.

Инж. Петър Георгиев от „Самоковци за Самоков” репликира, че точно на този възлов участък стават много инциденти и тази тенденция може да се задълбочи. Веселин Хаджиангелов като представител на Историческия музей подкрепи тезата, че подобна изработка, освен да съхранява паметта и историята, трябва да има исторически функции и да възпитава. Развръзка по казуса донесе предложението на общинския съветник Светлана Атанасова да не се изхожда от единичния случай, а да се подложи на по-широко обществено обсъждане цялостната визия на града. Обществена комисия, заедно със специалисти от общината да изработят някаква по-обща концепция, да определят стила и зоните на централната градска част в Самоков, и не само. За да не се получава бутафория. В крайна сметка решението беше отложено за следващо заседание.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close