ОбществоРегионалниСамоков

 „Да изчистим Боклуджа“, призовават доброволците от „Чиста Земя“

Анна Манова

Доброволците от „Чиста Земя“ приканват самоковци да се включат в почистване на коритото на река Боклуджа тази събота /26 октомври/.

Инициативата е продължение на множеството кампании, организирани от дейните самоковци, с цел намаляване на количеството и обема на локалните сметища в града и околността. Сборният пункт е сградата на НУ „Неофит Рилски“, в 11:00 часа.  Ръкавици, чували и подвижни контейнери ще бъдат осигурени от Община Самоков.

Този път активистите от „Чиста Земя“ обръщат поглед към коритото на река Боклуджа, която години наред носи достойно името си. Дори го изпълва със съдържание. И както се пее в една популярна българска песен: „Под мостовете не шумят реки“, така и в конкретния случай – в реката вода няма, но боклук – колкото искате, какъвто не можете да предположите, в неподозирани количества.  Гледката, за съжаление, се е превърнала в обичайна, а дългосрочни решения на този екологичен проблем все още не са намерени. Опити да се почиства северната част, до ихтиманския път, са правени многократно. Но се оказва, че замърсяващите са в пъти повече от онези, които чистят. От години коритото на Боклуджа се използва за сметище и всичко ненужно бързо попада в него.

Доброволците от „Чиста Земя“ имат намерението да почистят до моста по пътя за Ихтиман, защото там е най-замърсено. Желанието им е преди дъждовния сезон да помогнат за това по-малко боклук да бъде отнесен към главния водоизточник в река Искър.

Припомняме, че в края на месец септември активистите, заедно с ученици от ОбУ „Неофит Рилски“ и няколко учителки, почистиха част от тревните площи около коритото на Боклуджа. Тогава се включиха около 30 деца, които бяха изработили плакати, с които приканват отпадъците да се изхвърлят на определените за целта места. Месец по-късно ситуацията по тревните площи е същата, а плакатите, изработени от сръчните ръце на децата –  скъсани.

Решение за проблема с боклука в тази част на града, а и не само, от „Чиста Земя“ виждат в създаването на екопатрул, който да бъде оторизиран орган от страна на Община Самоков и да налага глоби на нарушителите. От своя страна милеещите за чистотата на мястото, което обитават не искат да се превръщат в пъдари, но се надяват все пак веднъж изчистени локалните сметища да не се възобновяват отново.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close