Култура

Да забравим лошото и да заживеем с мечтата за доброто!


bojilova (2)Димитрина Божилова    

…Силно думкайте, дружина,

та злото да прогоните

злото и несгодите

далеч от село Драгушиново…

С тези думи ръководителят на кукерската група от с. Пещера, община Земен, Пернишко – Стефан Евтимов поведе своите маскирани играчи да покажат какво могат насред площада на селото. Когато те свършиха с трясък и пламък Андрей Домишляров – ръководител на клуб „Чакър войвода”, гръмна с топчето и така сложи старта на коле0дните и новогодишни празници в Драгушиново.

Сцената на читалището беше подходящо украсена, а голямото кюмбе пръскаше приятна топлина. В претъпкания салон всички с нетърпение очакваха празненството. То започна с ритуала Бъдни вечер, изпълнен от дечицата на селото. Имаше паралия, отрупана с питка с паричка, баница, сърми, боб, ошаф, а дечицата наричаха за здраве, за плодородие, за щастие. Към тях се присъедини и групата на големите сурвакари начело с Андрей – председателят на драгушинското читалище. След техните благопожелания започнаха песните и хората. Право да са първи бяха женската и мъжка фолклорни групи от селото. Съпровод на техните много добри изпълнения бяха ръководителката им – тамбуристката Радостина Симонова, Георги Ников с акордеона и на тъпана Димитър Годинячки. По покана на читалищното ръководство на сцената се изявиха гостите от Пещера – ЖФГ „Клабучка китка” с ръководител младият певец, танцьор и секретар на читалището – Стоян Евтимов. От кв. Вердикал на Банкя своите чудесни певици беше довел талантливият Димитър Лукарски. Той изпя две песни солово, а после няколко със Стоян, с Момчил от Алино и с Радостина. Изненадващо, но много приятно бе присъединяването на Християн Чобански от Горна Диканя, Радомирско, самоук музикант, но с майсторско свирене на кавала.

Отскоро създадената танцова формация „Рилска китка” от Драгушиново показа, че когато имаш мерак и…крак, бързо ще свикнеш с ритъма на българското хоро. Малките гости от Доспей, от танцовата група „Рилски ритми”, разкрасиха сцената с танци и големи кошници с цветя. Ръководителка и на двете групи е Теменужка Ковачка.

Докато дечицата нетърпеливо очакваха Дядо Коледа, секретарката на читалището Мима Гъркова благодари сърдечно на всички, които са помогнали за празника да стане, а после раздаде по един календар със снимки на техните състави.

След като белобрадият старец старец изпразни чувала с подаръците, бяхме поканени да опитаме от погачите, баниците и сладкишите, подготвени от драгушинските жени. С чаша вино и наздравици си пожелахме по-успешна и добра година.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close