Регионални

Да живее бобът!

Мария Галчева

bob„Никъде не съм виждал такава дивна природа селото е закътано някъде в облаците сред китна природа. Планини отляво и отдясно го притискат, стремейки се да се съберат на юг, дето стена им прегражда небосклона. Тъкмо под нея в едно възхитително чаровно кътче, потънало в зеленина и свежест, се гуши село Радуил. Село стратегическо с нова черква. Картината наоколо имаше величествена омайност на планински мир, от нея вееше поезията на колосално зелено. Аз никъде в България не съм виждал село в по-омайна местност в по — разкошна уединеност при приоблачни висини сред горските обятия“

Иван Вазов

 

„Радуилецът е оцелял, защото боб е ял“

 

Лятото не е лято, ако не си бил на село, но пък и началото на есента не е есен, ако не си ходил на Боб фест в едно от най-приветливите село на територията на община Самоков – село Радуил. Едно от любимите места на гиганти като Вазов, Смирненски и Хайтов ежегодно гони злото и разлюлява ежедневието с песни и танци мегдана в чест на вечният български дух и разбира се в чест душата и в чест на едно от най-вкусните растения, с които ни дарява Майката Природа, расли в слънчевите градини – радуилския боб.

За 14-та поредна година се проведе станалият най-устойчив във времето фолклорно-кулинарен форум  в село Радуил.  Весел празник за наши и за гости, за родни и за чужди. Из къщите – суетня, шетат насам натам бабите, навсякъде хора, пълно!

Нека да припомним, че голямото начало  е дадено от Георги Божилов – ГЕБО. Първоначално празникът се провежда на 15 август (Голяма Богородица), когато е съборът на селото. След това двата празника са разделени и Боб фестът се организира всяка година през  следващия месец.

Събота и неделя в началото на септември по традиция са посветени на това събитие и тази година не беше изключение. Началото беше дадено в 11 часа в празничен водосвет, отслужен от отец Николай и в присъствието на общинското ръководство, кмета на селото – Любомир Димитров, двигателят на Боб феста  – Димитрина Божилова и заедно с всички гости, които бяха изпълнили до краен преден мегдана. Шум, глъчка, пъстрота, живот!  Началото на бобфеста се даде от гърмежа на бобеното топче.

Има села всякакви обезлюдени, с много жители, големи, малки да не говорим че в планините има и такива където са призраци, но Радуил е запазил сравнително непокътната числеността си и за наша радост това е видно не само по празници.

Цели 60 състава се надиграваха на тазгодишния Боб фест, като и тази година имаше гости от Македония. Песни, танци, изложби, много ръчно изработени уникални творения от занаятчии от страната бяха само част от двудневната фиеста.

Не можем да не разкажем и за боба, който къкреше в двора на църквата и от който хапна всеки. Чорбицата  не е просто чорба, а кулинарен шедьовър, сготвен от бабите вълшебници. С хляб, мек и пухкав, и с нея, събрала магичното ухание на подправките, човек напълно разбира защо има такъв култ към фасула по нашите земи. Отделно въздухът, наситен  с дъх на мащерка, джоджен и опушено дърво, без да искаш те връща назад във времето, когато не сме били чак толкова мобилни, модерни и разлигавени от екстрите на цивилизацията.

Нека обаче не забравяме, че Боб фестът има и конкурсен характер. И това важи основно за съставите, които изпълваха читалището през двата дни.  Жури в състав акад. Иван Тодоров – хореограф, д-р на изкуствознанието, Веселка Николова – етномузиколог,  Борис Вълков – хореограф, член на Националната секция на ЦИОФ. С отличията се окичиха: групата за автентичен фолклор при читалище „Г.С. Раковски” – с. Григорево, които получиха първа награда Златно бобче, трите певчески групи в кв. Струмско /Благоевград/ с втора награда. Медалите Златен фасулицър отидоха при Танцовия състав от кв. „Суходол”, София, Женската певческа група от с. Сапарево, МПГ „Костенски  ритми” и дует Костенец, ТС „Подуенска китка” – София, Женската певческа група и дует от с. Таваличево, Фолклорно трио от с. Огняново, МТС „Самоков” при читалище „Младост 2003”, Маринка Бочева – читалище „Младост 2003”, Клуб на строителите ветерани /мъже/ от Благоевград, Женските певчески групи от с. Райово,  и  читалище „Г.С. Раковски” – София, ТС „Овча купел” – София и Ансамбъл „Славовци”. Голямата награда „Златно бобче” отиде при Клуб „Весели пенсионери” от с.Пробиштип /Македония/ и КУД „Китка” с. Ораовица /Македония/.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close