ЗлободневноРегионални

„Дар от природата” в Говедарци ще зарадва ценителите на българското за шести път

Самоков 365

За шести път „Дар от природата” в Говедарци  ще събере жителите на голямото самоковско село, а и много гости от близо и далеч. Денят на националния фестивал е 25-ти август, но вълненията около подготовката му започват доста по-рано. И тази година  съборът на народното творчество ще привлече много  любители на българския фолклор. Празничната програма започва преди обяд в съботния ден и ще продължи до късните часове. Организаторите и тази година са подготвили разнообразни изпълнения, които да бъдат интересни за гостите и жителите на селото.

Началото е за съставите от с. Костенец, а веднага след това щафетата поемат домакините от НЧ „Христо Ботев – 1928”. „Желание за участие са изявили групи от с. Старчево /общ. Петрич/, с. Друган /общ. Радомир/, с. Долна Диканя /общ. Радомир/, с. Кладница /общ. Перник/, с. Яхиново /общ. Дупница/ и др.” –  информира секретарят на читалището Спаска Костова. Самодейците от с. Кондофрей ще пресъздадат обичая „Игнажден”. По традиция с песни и танци ще се включат и представители на местните читалища. На сцената ще излязат групата за автентичен фолклор „Веселие” с р-л Йорданка Христова при НЧ „Просвета -1939” с. Марица, ЖПГ „Рельовските баби” с ръководител Елена Бандрова, ЖПГ от с. Маджаре с ръководител Георги Ников, ЖПГ „Клуб на пенсионера” от с.Ярлово и фолклорни формации при НЧ „Светлина-1909” с. Белчин.

Освен на музикалните и танцови изпълнения, гостите ще се потопят в магията на самоковските занаяти и екологични храни. Всички желаещи да покажат собственото си производство са добре дошли. „С трепет и много положителни емоции очакваме тези, които искат да се впуснат в магията на фолклорните изпълнения и ритми и на прекрасната природа, която ще завладее неимоверно всеки един от нас” – призовават НЧ „Христо Ботев-1928”, кметството на село Говедарци и община Самоков. Публиката ще може да се наслади освен на майсторските изпълнения на участниците, и на прекрасната природа на село Говедарци, сгушено в подножието на Рила планина.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close