Общество

Дарт Вейдър, който живее под „Легето”

Анна Манова

13000073_1023287631093440_1026906398384163606_nЕдва ли има човек, независимо дали е любител на фантастичните филми и в частност на „Междузвездни войни”, който да не е чувал за Дарт Вейдър. Този изключително популярен герой се оказва, че живее не къде и да е, а точно в Самоков, под „Легето”. Ако минете през дома му вечерта даже можете да го видите в цялия му блясък – със светещ меч, изправил се до оградата и готов за снимка. Не е изключено и да ви заговори.

Този герой оживява в Самоков благодарение на нестандартната мисъл и въображение на майстор Крум Велев. Той решава, че към богатия набор от изработени от него неща от дърво ще добави и този на любимия си герой – Дарт Вейдър. Идеята отлежава в съзнанието му около 10 години, когато преди два месеца се заема с реализацията му. И така за приблизително 15-20 дни едно парче бял бор, приготвено даже за друга цел, оживява в страховития образ. И бързо става обект на снимки и радост за децата, повечето от тях любители на филма и на образа.

А за да бъде още по-атрактивен към него Велев е поставил на гърдите му устройство, което може и чрез дистанционно да се управлява и свети. Поставил е лед осветление, което прави така, че вечер можете да видите как свети меча и лицето му. Но с това не се изчерпва иновативното виждане на майстора, който не спира до тук, а прави така, че Дарт Вейдър освен всичко да говори с истинския си глас, познат от филма.

Една от мечтите на Крум Велев вече е реализирана – да има изработен от него образа на любимия филмов герой и то в реален размер. Самата дървена фигура е висока 1.70 см, заедно с постамента си стига до 2.30 см и тежи 750 кг. Като за атракция към него поставя и два прожектора отдолу на статуята. „Идеята ми е от много време, но по с течение на обстоятелствата се занимавах с други неща. Но сега, когато филмът „Междузвездни войни” нашумя отново си казах, че трябва да направя любимия си герой и да го поставя в двора си. Интересното е, че Дарт Вейдър има много любители по света, правен е от дърво и на други места, но никъде не е в реален размер. Дори в САЩ, където е родината му го няма в реален размер от дърво. И затова реших, че е крайно време да сме първи по нещо. Направих го за собствен кеф, както се казва. След това извиках едно момче да ми постави лед осветление, свалих гласа на Дарт Вейдър от интернет и така го направих да говори”, разказва майстор Крум Велев.

Така от момента на поставянето му до днес този герой буди интерес в живеещите и преминаващите пред дома му. Не спират хората да се снимат с него. Даже има и предложение той да бъде откупен, но за сега няма нито цена, нито намерение да бъде продаван. Но само за сега. Докато майстор Велев не реши да сбъдне другата си мечта – да направи Йети в реален размер със светещи очи, но до тогава Дарт Вейдър ще събира минувачите пред дома му.

 

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close